ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 21 ΩΡΕΣ

Τρεις απολύσεις για το δυστύχημα στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Στην απόλυση τριών αξιωματούχων των κινεζικών σιδηροδρόμων προχώρησε χθες η κυβέρνηση, μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το Σάββατο, που κόστισε τη ζωή σε 35 άτομα. Το δυστύχημα, από τα συντρίμμια του οποίου ανασύρθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, 21 ώρες μετά, συνέβη όταν μια υπερταχεία, που κινείτο προς τα νότια σταμάτησε στις ράγες, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα να εμβολιστεί από έτερη υπερταχεία, που ακολουθούσε από την πόλη Ουαντσού της ανατολικής Κίνας. Καθώς η σύγκρουση συνέβη πάνω σε σιδηροδρομική γέφυρα, τα πρώτα τέσσερα βαγόνια της κινούμενης υπερταχείας έπεσαν σε βάθος 30 μέτρων, ενώ εκτροχιάστηκαν και δύο βαγόνια της σταματημένης αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, στη σταματημένη αμαξοστοιχία επέβαιναν 900 άτομα και σ’ αυτή που τη χτύπησε 500.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

«Ναι» στην έκδοση διαζυγίων

ΒΑΛΕΤΑ. Το Κοινοβούλιο της Μάλτας ψήφισε χθες νόμο, με τον οποίο εγκρίνεται η έκδοση διαζυγίων στη χώρα. Η Μάλτα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, όπου δεν επιτρεπόταν η έκδοση διαζυγίου. Ο νόμος αυτός υπέρ του οποίου ψήφισαν οι 52 από τους 69 βουλευτές του Κοινοβουλίου θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Αμπέλα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Μέχρι πρότινος, οι πολίτες της Μάλτας μπορούσαν να πάρουν διαζύγιο μόνο στο εξωτερικό. Τα τελευταία 30 χρόνια, 785 ζευγάρια χώρισαν στη Μάλτα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Της χθεσινής απόφασης του Κοινοβουλίου είχε προηγηθεί δημοψήφισμα, στο οποίο το 53% των ψηφοφόρων είχε πει «ναι» στην έκδοση διαζυγίων.

ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΥΤΕ ΑΘΩΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΟΧΟΣ

Ο Χάτζιτς εμφανίστηκε στη Χάγη

ΧΑΓΗ. Ο Γκόραν Χάτζιτς, ο τελευταίος καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αρνήθηκε χθες να δηλώσει «ένοχος» ή «αθώος» κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας βρίσκεται αντιμέτωπος με 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου για την περίοδο κρίσης στην Κροατία (1991-1993). Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η εξολόθρευση και η δολοφονία εκατοντάδων Κροατών και άλλων πολιτών, που δεν ήταν Σέρβοι και ειδικότερα για τη δολοφονία 264 ατόμων, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Βούκοβαρ το 1991. Η επόμενη εμφάνισή του ενώπιον του Δικαστηρίου ορίστηκε μετά την πάροδο 30 ημερών.

ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Υποσχέσεις αλλαγών στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε την Κυριακή νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση πολιτικών κομμάτων. Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Βουλή, έρχεται ως μέρος μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να εκτονώσουν τις κοινωνικές εντάσεις οι οποίες συγκλονίζουν τους τελευταίους μήνες τη χώρα, κρατώντας όμως τον πρόεδρο Ασαντ στην εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Συριακού Συντάγματος, το κόμμα Μπάαθ αποτελεί τον ηγέτη του κράτους και της κοινωνίας. Οι διαδηλωτές, από τη μεριά τους, απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις ως ανεπαρκείς και συμβολικές, και δηλώνουν ότι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την πτώση του καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά τις φαινομενικές αλλαγές, η κυβέρνηση προβαίνει ταυτόχρονα σε μαζικές συλλήψεις και συνεχίζει τις προσπάθειες συντριβής των αντιφρονούντων.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πλοιάριο φορτωμένο με όπλα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι σταμάτησαν ένα μικρό σκάφος στη Νεκρά Θάλασσα, το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά από την Ιορδανία και συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους, τους οποίους ανακρίνουν. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες είναι Αραβες Βεδουίνοι από τη Δυτική Οχθη. Η Νεκρά Θάλασσα είναι το χαμηλότερο σημείο του κόσμου με τις ανατολικές ακτές της στην Ιορδανία και τις δυτικές στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, το σκάφος μετέφερε παράνομα όπλα από την Ιορδανία στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΟΗΕ – ΛΙΒΥΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Συζητήσεις στη Βεγγάζη

ΒΕΓΓΑΖΗ. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και το συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ανακοίνωσαν χθες ότι συζήτησαν κάποιες γενικές ιδέες για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, χωρίς ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Ο Αμπντούλ Ελάχ αλ-Χατίμπ δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι θα μεταβεί σήμερα στην Τρίπολη για περαιτέρω διαβουλεύσεις και διερεύνηση των προθέσεων και της άλλης πλευράς. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μαχμούτ Τζιμπρίλ είπε ότι οι σύντροφοί του δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά πρωτοβουλία, που δεν προβλέπει την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, ως πρώτο βήμα για την ειρήνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή