Ανεκλήθη ο πρεσβευτής του Βατικανού από την Ιρλανδία

Ανεκλήθη ο πρεσβευτής του Βατικανού από την Ιρλανδία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Το Βατικανό ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή του στην Ιρλανδία, μετά τη σοβαρή κριτική που άσκησε το ιρλανδικό Κοινοβούλιο στην Καθολική Εκκλησία, για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των περιπτώσεων παιδεραστίας στο εσωτερικό της. Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Βατικανoύ, ο αρχιεπίσκοπος Τζουζέπε Λεάντζα, αποστολικός νούντσιος στην Ιρλανδία, ανακλήθηκε από το Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την ανάκληση και πως περιμένει από το Βατικανό να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η Εκκλησία έπαιξε ρόλο στη συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η ανάκληση «είναι θέμα της Αγίας Εδρας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών E. Γκιλμόρε. «Αναμένεται ότι το Βατικανό θα θελήσει να διαβουλευτεί εις βάθος με τον νούντσιο για την απάντησή του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα, το ιρλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκαζε τον ρόλο του Βατικανού «στην υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας», μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τα τεκταινόμενα στην αρχιεπισκοπή Κλόιν στην επαρχία Κορκ.

Η έκθεση Κλόιν ανέφερε ότι Ιρλανδοί κληρικοί απέκρυψαν από τις αρχές τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς έως πολύ πρόσφατα, το 2009.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επέκρινε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την Αγία Εδρα, κατηγορώντας την ότι εμπόδισε τις ιρλανδικές αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν σωρεία καταγγελιών εναντίον ιερέων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ο Κένι κατηγόρησε το Βατικανό ότι υποβάθμισε τον βιασμό και την κακοποίηση παιδιών προκειμένου να διαφυλάξει την ισχύ και τη φήμη του. Η οργή για τους βιασμούς και τους ξυλοδαρμούς παιδιών από καθολικούς ιερείς στην Ιρλανδία μετατοπίστηκε από το εσωτερικό στη Ρώμη μετά την αποκάλυψη επιστολής του Βατικανού προς τους αρχιεπισκόπους της Ιρλανδίας το 1997 να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες ως «κατευθυντήριες γραμμές» προς περαιτέρω διερεύνηση. Το Βατικανό αρνείται ότι με την επιστολή του αυτή ενθάρρυνε τη συγκάλυψη των επίμαχων υποθέσεων και την αψήφηση της ιρλανδικής νομοθεσίας.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Κένι είπε ότι έλαβε χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο -πολλά από τα οποία προέρχονταν από καθολικούς ιερείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή