Οι αγορές στο κόκκινο, ρεκόρ του χρυσού

Οι αγορές στο κόκκινο, ρεκόρ του χρυσού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο βρέθηκαν χθες οι αγορές για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, καθώς συνεχίστηκε η αβεβαιότητα για την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο «τεχνικής χρεοκοπίας» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προβληματίζει τις αγορές, εν μέσω μάλιστα της εξελισσόμενης δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέστησε στις ΗΠΑ να επιδείξουν την «πολιτική τόλμη» των Ευρωπαίων ηγετών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει ένα αδιέξοδο λόγω της μεγάλης αλληλεξάρτησης των οικονομιών στον σύγχρονο κόσμο. Η Βαλερί Πεκρές, υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, δήλωσε ότι «η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μια αμερικανική συμφωνία. Δεν θέλουμε μια συμφωνία μόνον για το χρέος, αλλά και για την αποκατάσταση των ισορροπιών στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ». Το δολάριο και οι τραπεζικές μετοχές, που θεωρείται ότι δεν έχουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν ένα νέο κύμα μαζικών απωλειών, αυτή τη φορά σε κρατικά ομόλογα, δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ιστορικά χαμηλά

Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια οδήγησε την τιμή του χρυσού στο νέο ρεκόρ των 1.630 δολαρίων η ουγγιά. Αντίθετα, το αμερικανικό νόμισμα διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχωρώντας στο 0,7996 φράγκο, ενώ υποχώρησε και έναντι του ευρώ στο ναδίρ των τελευταίων τριών εβδομάδων, στο 1,4353 δολάριο. Τα spreads στα 10ετή ιταλικά ομόλογα ξεπέρασαν τις 300 μονάδες βάσης, ενώ οι μετοχές των τραπεζών Intesa San Paolo και UniCredit αποδυναμώθηκαν κατά περίπου 5%. Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η αβεβαιότητα για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μέχρι την προθεσμία της 2ας Αυγούστου πυροδοτεί τη στροφή προς τις ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως τα γερμανικά ομόλογα, ενώ αντίθετα πλήττει τα ομόλογα των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αποτέλεσμα είναι να ανατροφοδοτεί την αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή