ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΓΚΟΙ ΛΑΣΠΗΣ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ

Φονικές κατολισθήσεις έπληξαν τη Νότια Κορέα

ΣΕΟΥΛ. Σε 36 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις τις οποίες προκάλεσαν ισχυρότατες βροχοπτώσεις στη Νότια Κορέα, παρασύροντας ολόκληρα κτίρια και δημιουργώντας χάος στα βόρεια της χώρας. Δέκα σπουδαστές σκοτώθηκαν όταν τείχος λάσπης προσέκρουσε στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει, στο ορεινό θέρετρο Τσαντσόν στα ανατολικά της πρωτεύουσας Σεούλ. Αλλοι 16 είχαν την ίδια τύχη όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους από όγκους λάσπης, στα νότια της Σεούλ, ενώ όσοι επέζησαν περιέγραφαν μια τρομακτική εμπειρία. Εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί έσπευσαν για βοήθεια, ενώ η ορμή των λασπωδών νερών ώθησε τους κατοίκους της Σεούλ να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών και των αυτοκινήτων τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, που άρχισαν την Τρίτη και αναμένεται να συνεχιστούν, άφησαν εκατοντάδες αστέγους και δημιούργησαν προβλήματα στο επικοινωνιακό και συγκοινωνιακό δίκτυο.

ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 250 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Επιχείρηση καταστολής στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Βίαιη επιχείρηση καταστολής πραγματοποίησαν χθες οι συριακές δυνάμεις σε σπίτια αντιφρονούντων στο Κανακέρ, έξω από τη Δαμασκό, η οποία κατέληξε στον θάνατο 11 ανθρώπων και τη σύλληψη 250, όπως κατήγγειλε χθες ο Αμάρ Κοραμπί, πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπων. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επιχείρηση που έγινε χθες τα ξημερώματα, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και άρματα μάχης, ενώ 11 οχήματα μετέφεραν τους συλληφθέντες, κυρίως άτομα ηλικίας από 15 έως 40 ετών. Ο Κοραμπί είπε ότι επρόκειτο για μια πράξη «αντεκδίκησης» επειδή οι κάτοικοι του Κανακέρ είχαν συνδράμει με εφόδια τους κατοίκους της Ντεράα, το επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Επίθεση καμικάζι στην Κανταχάρ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τον δήμαρχο της πόλης Κανταχάρ, στα νότια του Αφγανιστάν, όπου μόλις προ δύο εβδομάδων δολοφονήθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Ο 65χρονος Γκουλάμ Χαϊντάρ Χαμίντι σκοτώθηκε κι ένα ακόμη άτομο τραυματίστηκε, όταν ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του σ’ έναν διάδρομο κοντά στο γραφείο του δημάρχου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επαρχιακού κυβερνήτη. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κανταχάρ είπε ότι βρισκόταν σε συνάντηση με εκπροσώπους ενός προαστίου της πόλης όταν ένας από αυτούς τον πλησίασε και απενεργοποίησε μια βόμβα που είχε στο τουρμπάνι του.

ΘΑ ΑΝΑΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Συνελήφθη 19χρονος χάκερ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν χθες στις Νήσους Σέτλαντ έναν 19χρονο, στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξάρθρωση των διεθνών ομάδων χάκερ «Ανώνυμοι» και «LulzSec». Ο νεαρός άνδρας κατηγορείται ότι είναι ο εκπρόσωπος των δύο αυτών ομάδων και εμφανίζεται στο Διαδίκτυο με το ψευδώνυμο Topiary. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός άνδρας βρισκόταν χθες καθ’ οδόν προς το Λονδίνο συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να ανακριθεί από ειδικούς της υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος στο Διαδίκτυο. Οι «Ανώνυμοι» και η «LulzSec» έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές επιθέσεις στις ιστοσελίδες κυβερνητικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η ΚΙΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων

ΠΕΚΙΝΟ. Δύο αεροπλανοφόρα κατασκευάζει η Κίνα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων, όπως αποκάλυψε χθες ανώνυμη κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς, κι ενώ η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την ανακαίνιση ενός παλαιού σοβιετικού αεροπλανοφόρου το οποίο θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στο μεταξύ και υπό τη συνεχιζόμενη πίεση των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο έδωσε χθες εντολή για τη διεξαγωγή «ταχείας, ανοιχτής και διαφανούς» έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Σαββάτου με τους 39 νεκρούς.

ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

Πιο μεγάλα μάτια και κρανίο

ΟΞΦΟΡΔΗ. Οσο πιο μακριά ζει κανείς από τον Ισημερινό τόσο πιο μεγάλα μάτια και τόσο πιο μεγάλο κρανίο έχει, όπως συμπεραίνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Royal Society’s Biology Letters. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ο επιπλέον χώρος στο κρανίο δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη εξυπνάδα, αλλά μεγαλύτερες εγκεφαλικές περιοχές που επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα. Η ομάδα του Ινστιτούτου Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που μελέτησε 55 κρανία από 12 πληθυσμούς ανά τον κόσμο, κατέληξε ότι τα μεγαλύτερα μάτια και κρανία προέρχονταν από τη Σκανδιναβία, όπου το φως είναι λιγοστό και οι μέρες μικρές, και τα μικρότερα από την πάντα ηλιόλουστη Μικρονησία. Οι άνθρωποι φαίνεται ότι υπόκεινται στους ίδιους εξελικτικούς νόμους που δίνουν μεγαλύτερα μάτια στα πουλιά που τραγουδούν νωρίτερα απ’ όλα την αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή