Το ηλιακό πλοίο έκλεισε δέκα μήνες ταξιδιού

Το ηλιακό πλοίο έκλεισε δέκα μήνες ταξιδιού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα μήνες εν πλω συμπλήρωσε χθες το ηλιακό καταμαράν Turanor PlanetSolar, το οποίο πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου κινούμενο μόνο με ηλιακή ενέργεια. Το PlanetSolar, που σάλπαρε τον Σεπτέμβριο του 2010 από το Μονακό με σταθερή πορεία δυτικά, έχει διασχίσει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό και τώρα βρίσκεται στις Φιλιππίνες. «Δεν μας λείπει τίποτα»  γράφει στην εφημερίδα ΝΖΖ ο Τομπίας Βίλσερ, ένα από τα μέλη του πληρώματος, προσπαθώντας να μοιραστεί με το κοινό πώς είναι η ζωή σε ένα ηλιακό σκάφος. «Εχουμε κατάψυξη, έχουμε καφετιέρα, έχουμε μία ευρύχωρη καμπίνα με διπλό κρεβάτι ο καθένας, τρεις τουαλέτες και τέσσερα ντους». Τίποτα το ιδιαίτερο σε όλα αυτά, εκτός από το ότι όλη η ενέργεια για τη ζωή στο σκάφος προέρχεται από τον ήλιο.

Το PlanetSolar διαθέτει τη μεγαλύτερη κινητή μπαταρία λιθίου στον κόσμο, ενώ το κατάστρωμά του είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένο με φωτοβολταϊκά, δυναμικότητας 300 kwh. Τα φωτοβολταϊκά είναι «πτυσσόμενα», δηλαδή προεκτείνονται πλευρικά, στη διάρκεια της ημέρας, καλύπτοντας μέγιστη επιφάνεια 535 τετραγωνικών μέτρων, και η διαδρομή ρυθμίζεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ηλιοφάνεια.

Κινείται και τις νύχτες

Ο πλους είναι αθόρυβος, αλλά η κίνηση δεν εξαρτάται από τα καπρίτσια του καιρού, αφού στις μπαταρίες συσσωρεύεται πλεονάζουσα ενέργεια που κινεί το σκάφος και τις νύχτες. Για τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και τον Γάλλο καπετάνιο το ταξίδι δεν γίνεται χωρίς κόπο. Μπορεί να μη χρειάζεται να ανεβάζουν και να κατεβάζουν πανιά, αλλά και μόνο το καθημερινό σφουγγάρισμα και των 535 τετραγωνικών φωτοβολταϊκών και το συχνό καθάρισμα των υφάλων του καταμαράν είναι αρκετό για να τους κρατάει συνεχώς απασχολημένους.

Σκοπός του 38χρονου Ελβετού εμπνευστή του εγχειρήματος, Ραφαέλ Ντομζόν, είναι να αποδείξει ότι οι καθαρές τεχνολογίες, ήδη στην τωρινή μορφή τους, μπορούν να πάνε την ανθρωπότητα πολύ μακρύτερα από όσο φανταζόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή