Η αστυνομία ανακρίνει ξανά τον Μπρέιβικ

Η αστυνομία ανακρίνει ξανά τον Μπρέιβικ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Πληθώρα νέων στοιχείων γύρω από τα γεγονότα που οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου μακελειό της περασμένης Παρασκευής ισχυρίζονται ότι έχουν περισυλλέξει οι νορβηγικές εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα ανακρίνουν και πάλι σήμερα τον δολοφόνο, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. «Θα τον ανακρίνουμε βάσει του όγκου των πληροφοριών που συγκεντρώσαμε τις τελευταίες μέρες», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της νορβηγικής εισαγγελίας, Πάαλ Φρέντερικ Χορτ Κράμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο όγκος των νέων στοιχείων είναι μεγάλος, πλην όμως απέφυγε να αποκαλύψει τι ακριβώς αφορούν. Την ίδια στιγμή, ο γενικός εισαγγελέας του νορβηγικού στέμματος, Τορ Αξελ Μπουτς, παραδέχτηκε ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να σχηματιστεί η δικογραφία σε βάρος του 32χρονου Μπρέιβικ. «Ευελπιστούμε ότι η δίκη θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου», δήλωσε ο κ. Μπουτς.

Χθες, επίσης, η νορβηγική αστυνομία έσπευσε να επαναλάβει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπρέιβικ είναι μέλος κάποιου πανευρωπαϊκού δικτύου ακροδεξιών τρομοκρατών. «Μολονότι συνεχίζουμε την εξονυχιστική εξέταση των επικοινωνιών του δράστη, η πιθανότητα αυτή αποδυναμώνεται καθημερινά», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στο Οσλο, Χένινγκ Χολτάας. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεν μαρτυρίες ότι δύο ή περισσότεροι ένοπλοι έλαβαν μέρος στην επίθεση σε βάρος της κατασκήνωσης των νέων του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, αλλά δεν υποστηρίζονται από όσα έχει ανακαλύψει μέχρι σήμερα η αστυνομία. Ο κ. Χολτάας δεν επιβεβαίωσε αν ο Μπρέιβικ κρατούσε όντως ασύρματο τύπου γουόκι τόκι, όπως κατέθεσε ο 15χρονος επιζήσας Τζο Γκρανλί Κάλσετ. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Μπρέιβικ αφίχθη στο νησί Ουτόγια μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός και άρα θα ήταν εξοπλισμένος και με ασύρματο. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η εμβέλεια ενός ασυρμάτου τύπου γούοκι τόκι είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χθες και επίσημα έπειτα από έξι ολόκληρες μέρες οι έρευνες για την αναζήτηση των θυμάτων του Μπρέιβικ στη νήσο Ουτόγια. Η νορβηγική αστυνομία δεν είχε μέχρι αργά χθες το απόγευμα αναθεωρήσει τον αριθμό των νεκρών στη νήσο, παρά την πληροφορία που μετέδωσε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ότι ένα ακόμα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται. Οι έρευνες, πάντως, για τον εντοπισμό σορών συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τίριφιορδ.

Ανεξάρτητη επιτροπή

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, διέταξε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλες τις πλευρές αυτών των επιθέσεων για να αντλήσουμε διδάγματα από όσα συνέβησαν», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Χθες, μάλιστα, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας, Γιαν Κρίστιανσεν, υποστήριξε ότι η περίπτωση του Μπρέιβικ αποτελεί νέα πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. «Πρόκειται για ένα νέο είδος απειλής», τόνισε ο κ. Κρίστιανσεν.

Αντιδράσεις κατά Ιταλού ευρωβουλευτή

ΡΩΜΗ. Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή Μάριο Μποργκέτζιο ότι οι ιδέες που διατυπώνει ο δολοφόνος της Νορβηγίας, Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στο μανιφέστο που του αποδίδεται είναι «καλές και σε ορισμένες περιπτώσεις έξοχες». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Il Sole-24 Ore», ο κ. Μποργκέτζιο, ο οποίος είναι μέλος της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ευθαρσώς ότι ασπάζεται την άποψη του Μπρέιβικ πως η Ευρώπη έχει αμαχητί αποδεχτεί την ισλαμοποίησή της. Οσα υποστήριξε ο Ιταλός ευρωβουλευτής προκάλεσαν την αντίδραση της Εισαγγελίας του Μιλάνου, η οποία ζήτησε την κασέτα της συνέντευξης προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ζήτημα υποκίνησης φυλετικής βίας. Αργά χθες το βράδυ, πάντως, και κατόπιν πιέσεων από την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά, ο κ. Μποργκέτζιο ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή