Μαίνονται 250 πύρινα μέτωπα στη Ρωσία

Μαίνονται 250 πύρινα μέτωπα στη Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ρωσία δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την παράδοση χιλιάδων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις φλόγες. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 35%, με περισσότερα από 250 πύρινα μέτωπα να εξακολουθούν να μαίνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις αρχές Μαΐου, οπότε ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στα Ουράλια και στη Σιβηρία, μέχρι και σήμερα, ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αντίστοιχο περσινό που είχε στοιχίσει τις ζωές σε δεκάδες ανθρώπους και τη ραγδαία αύξηση των έμμεσων θανάτων εξαιτίας του τοξικού νέφους.

Τα δυσκολότερα μέτωπα, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, εντοπίζονται στη ρωσική Απω Ανατολή, καθώς και βόρεια στην Καρέλια και στο Αρχάνγκελσκ. Παράλληλα με τις φωτιές ο υδράργυρος και χθες έκανε αφόρητη τη ζωή των Ρώσων. Στη Μόσχα το θερμόμετρο έφτασε τους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νότιες περιοχές της Ρωσίας το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμ Εκτός από τις παρθένες ρωσικές δασικές εκτάσεις, οι φλόγες έχουν τυλίξει και τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Με ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την άδεια εισόδου στη χώρα τους σε 60 ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους -ανάμεσά τους φέρεται να βρίσκονται και κυβερνητικά στελέχη-, επειδή σε ανεξάρτητη έρευνα που διενήργησε η αμερικανική Δικαιοσύνη τα 60 αυτά πρόσωπα φέρεται πως είχαν συμμετοχή στον θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι στις φυλακές όπου κρατείτο. Ο Μαγκνίτσκι, δικηγόρος της εταιρείας Ερμιτάζ Κάπιταλ, κρατείτο για υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό, πέραν των βασανιστηρίων που βίωσε στον έναν χρόνο της προφυλάκισής του, είχε προβεί και σε αποκαλύψεις για μεγάλη απάτη αστυνομικών υπαλλήλων.

Ρωσική απάντηση προς τις ΗΠΑ

Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας, η οποία διεμήνυσε πως θα υπάρξει ανάλογη απάντηση. Σχολιάζοντας την ενέργεια των ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για υπέρβαση των ορίων της ευπρέπειας, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, μεταφράζεται σε καθαρή παραβίαση εσωτερικών ζητημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή