O Τσάβες δηλώνει τώρα υγιής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Κεφάτος και αστειευόμενος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στα 57α γενέθλιά του, προσκαλώντας τα πλήθη και στα… 67α. «Θυμάστε τον ηθοποιό Γιουλ Μπρίνερ; Σε λίγο θα είμαι ο Γιουλ Τσάβες!» είπε αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στο τριχωτό της κεφαλής του.

Ο Τσάβες ειρωνεύθηκε τις συζητήσεις περί διαδοχής του και κάλεσε τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής σε σύνοδο στο Καράκας στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αποφάσισα ότι δεν θα πεθάνω», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. O Τσάβες χειρουργήθηκε για όγκο στην περιοχή της λεκάνης στις 20 Ιουνίου στην Κούβα, ενώ υπεβλήθη ήδη στην πρώτη χημειοθεραπεία. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη. «Οι γιατροί λένε ότι δεν έχω ούτε ένα καρκινικό κύτταρο στο σώμα μου. Ξαναγεννήθηκα σαν τον φοίνικα», είπε ο Τσάβες.

Σε μία περαιτέρω ένδειξη επιστροφής στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιτέθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς αμερικανικής Βουλής που αφορούσαν τη Λατινική Αμερική: «Φτιάξτε πρώτα τα δικά σας προβλήματα, κοιτάξτε πώς είστε έτοιμοι να χρεοκοπήσετε, παρηκμασμένη αυτοκρατορία!».

Η ασθένεια του Τσάβες άνοιξε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πολιτική της Βενεζουέλας, δεδομένου του τεράστιου πολιτικού του βάρους στις πολιτικές εξελίξεις. Παρά την ίδρυση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας το 2008 και παρά την ύπαρξη πιθανών διαδόχων του μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, (Αντάν Τσάβες, Νικολάς Μαντούρο, Ελίας Χάουα, Ντιοσντάο Καμπέγιο) οι εντολές του Τσάβες συνεχίζουν να κατευθύνουν το πείραμα του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Ο στενός παρατηρητής της πολιτικής ζωής της Βενεζουέλας Γκρεγκ Γουίλπερτ επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί μία από τις καίριες αντιφάσεις της διακυβέρνησης Τσάβες. Από τη μία, οι βαθιές μεταρρυθμίσεις του έχουν οδηγήσει σε πλατύ εκδημοκρατισμό, ενσωμάτωση μεγάλων μαζών στην πολιτική διαδικασία, σε περίπου 30.000 επιτροπές βάσης που δρουν χειραφετημένα και από την άλλη ο κρατικός μηχανισμός κατευθύνεται εξ ολοκλήρου από τον Τσάβες, αναμιγνύοντας το κλασικό πελατειακό σύστημα με την παράδοση της πίστης στον ηγέτη. Τους επόμενους 6 μήνες, πάντως, ο Τσάβες θα κρατηθεί σε απόσταση από τους ψηφοφόρους, προς αποφυγήν λοιμώξεων.

Νέος πρόεδρος στο Περού

Ο 49χρονος απόστρατος Ογιάντα Ουμάλα ορκίστηκε χθες πρόεδρος του Περού, δεσμευόμενος ότι θα βοηθήσει τους συμπατριώτες του να ξεπεράσουν τη φτώχεια. O Ογιάντα (οι πάντες στο Περού τον αναφέρουν με το μικρό του όνομα) έχει υπάρξει στενός πολιτικός φίλος του Σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πρόσφατα όμως πραγματοποίησε στροφή προς το Κέντρο, διατηρώντας τον συντηρητικό διοικητή της κεντρικής τράπεζας στο πόστο του και διορίζοντας πολυεκατομμυριούχο ως πρόεδρο της κυβέρνησης. «Νομίζω ότι θα ακολουθήσει την τάση της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης, όπου οι πρόεδροι έκαναν αριστερή προεκλογική εκστρατεία και κυβέρνησαν από το Κέντρο», είπε ο αναλυτής Αλντο Πανφίκι. Ο Ουμάλα εξελέγη τον Ιούνιο έπειτα από σκληρή εκλογική μάχη με την Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην δικτάτορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή