Νέο υπέρ-αντίσωμα προστατεύει από κάθε ιό της γρίπης

Νέο υπέρ-αντίσωμα προστατεύει από κάθε ιό της γρίπης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο αντίσωμα που μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από όλους τους τύπους του ιού της γρίπης. Το νέο «υπερ-αντίσωμα» ονομάζεται F16 και υποστηρίζεται από επιστήμονες ότι μπορεί να σημάνει μια καθοριστική αλλαγή στην ανάπτυξη θεραπειών της γρίπης, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Μέχρι τώρα, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης προσαρμοστικότητας του ιού και των συχνών μεταλλάξεών του, οι παραγωγοί εμβολίων αναγκάζονταν να τροποποιούν κάθε χρόνο το προϊόν τους, έτσι ώστε να προστατεύει από όλους τους τύπους και τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και χρήματα, κάνοντας το εμβόλιο κατά της γρίπης συχνά ελάχιστα πρακτικό. Η δε επιστημονική κοινότητα λοιδορείται συχνά επειδή, παρά την πρόοδο της Ιατρικής, «ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να θεραπεύσει τη γρίπη». Ετσι, δημιουργείται η ανάγκη εύρεσης ενός «καθολικού» εμβολίου, που θα προστατεύει από όλους τους τύπους της επίμονης ασθένειας.

Λόγω της γρήγορης εξέλιξης του ιού, σήμερα έχουν βρεθεί 16 στελέχη γρίπης, που χωρίζονται σε δύο βασικές υποκατηγορίες. Οι άνθρωποι παράγουν αντισώματα συνήθως για έναν μόνο τύπο του ιού, και η μέχρι τώρα έρευνα έχει βρει ότι τα αντισώματα που λειτουργούν ενάντια στην πρώτη υποκατηγορία του, δεν λειτουργούν απέναντι στη δεύτερη, και το αντίθετο.

Η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από Βρετανούς ερευνητές κατάφερε να απομονώσει το αντίσωμα F16 που εξουδετερώνει την πρωτεΐνη αιμοσυγκολλιτίνη, που είναι παρούσα σε όλους τους τύπους του ιού. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το αντίσωμα τα προστάτευε πλήρως από κάθε κατηγορία του ιού. «Οπως είδαμε με την πανδημία του 2009, μια συγκριτικά ελαφριά έκφανση της γρίπης μπορεί να δημιουργήσει αξιόλογο πρόβλημα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η κατοχή μιας καθολικής θεραπείας που θα μπορούμε να χορηγήσουμε σε έκτακτες περιπτώσεις θα ήταν μια ανεκτίμητη ανακάλυψη», δήλωσε ο Τζον Σκέχελ του Βρετανικού Ινστιτούτου Ιατρικής Ερευνας, που συμμετείχε στη μελέτη.

Πρώτο βήμα για εμβόλιο

Εντούτοις, αυτό που έχει μέχρι τώρα βρεθεί είναι μονάχα το αντίσωμα, όχι το εμβόλιο. Ενα εμβόλιο θα χρειαζόταν να ενεργοποιήσει παραγωγή του αντισώματος από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Ο κύριος Σκέχελ εξήγησε πως η δομή του αντισώματος και ο τρόπος αντίδρασής του με την πρωτεΐνη είχαν εξεταστεί, κάτι που θα βοηθούσε σε μελλοντική αναζήτηση ενός εμβολίου, αλλά αυτό «απέχει σίγουρα αρκετά χρόνια». Αν και αποτελεί ένα αρχικό βήμα, εξηγούν οι ιολόγοι, είναι σημαντικότατο για την εύρεση ενός καθολικού εμβολίου γρίπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή