Δριμεία επίθεση του Εντα Κένι εναντίον του Βατικανού

Δριμεία επίθεση του Εντα Κένι εναντίον του Βατικανού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ έφθασαν οι σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας και της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, καθώς το Βατικανό ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Δουβλίνο κάνοντας λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις» της Ιρλανδίας στο σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.

Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι ο παπικός νούντσιος, Τζουζέπε Λεάντσα, επιστρέφει στο Βατικανό για διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόσφατη έκθεση – φωτιά, με την οποία κατηγορείται η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας ότι υπέσκαψε την ίδια της την πολιτική περί αναφοράς των περιστατικών κακοποίησης στην αστυνομία.

Η ανάκληση του νούντσιου ακολούθησε τη δριμεία επίθεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι εναντίον του ρόλου του Βατικανού στη θεωρούμενη συγκάλυψη των σκανδάλων στην ενορία Κλόιν του Κορκ. Μετά την ιστορική καταγγελία κατά του Βατικανού στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, ο Κένι έχει γίνει κάτι σαν ήρωας. Την Κυριακή, το ακροατήριο σε θερινό σχολείο τον καταχειροκρότησε όρθιο, ενώ δήλωσε ότι έχει μείνει «άναυδος» από τον αριθμό μηνυμάτων υποστήριξης που έχει λάβει.

Ενθερμος υποστηρικτής

Οι επικρίσεις κατά του Βατικανού από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες, δεδομένου ότι το κόμμα του, το Φίνε Γκάελ, ήταν παραδοσιακά ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία. Ο Κένι είναι καθολικός και η βάση του βρίσκεται στις συντηρητικές καθολικές αγροτικές περιοχές της δυτικής Ιρλανδίας.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το συμβάν, ο υποδιευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, πατήρ Τσίρο Μπενεντέτι, είπε ότι η ανάκληση του νούντσιου δείχνει «την επιθυμία της Αγίας Εδρας για σοβαρή και αποτελεσματική συνεργασία με την ιρλανδική κυβέρνηση». Αλλά, πρόσθεσε: «Δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιθυμία της Αγίας Εδρας να την αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν αποκλείει έναν βαθμό έκπληξης και απογοήτευσης απέναντι σε υπερβολικές αντιδράσεις».

Υπερβαίνοντας δεκαετίες υποταγής στην καθολική ιεραρχία, ο Κένι δηλωσε στη Βουλή ότι «ο βιασμός και ο βασανισμός παιδιών υποβαθμίστηκαν ή έγιναν αντικείμενο διαχείρισης ώστε να διατηρηθούν τα πρωτεία της ισχύος, και η φήμη».

Ο Μάικλ Κέλι, υποδιευθυντής της εφημερίδας «Ιρλανδός καθολικός», ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι στο θέμα αυτό, οι περισσότεροι Ιρλανδοί καθολικοί συντάσσονται με τον Κένι και όχι με το Βατικανό. «Φαντάζομαι ότι η διπλωματική υπηρεσία του Βατικανού εξεπλάγη βαθύτατα από τον τόνο της ομιλίας του Κένι αλλά και από την πλατιά θετική υποδοχή», είπε. «Νομίζω ότι ο κ. Κένι εξέφραζε το αίσθημα απελπισίας που νιώθουν εδώ και καιρό πολλοί Ιρλανδοί καθολικοί για την ανικανότητα της εκκλησίας να χειριστεί την κρίση».

Η υπουργός Κοινωνικής Προστασίας της Ιρλανδίας, Τζόαν Μπάρτον, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι το Βατικανό δήλωσε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά» την έκθεση για την ενορία Κλόιν, αλλά και άλλες εκθέσεις που διαπίστωσαν ότι η εκκλησιαστική ιεραρχία έχει συγκαλύψει και άλλα σκάνδαλα κακοποίησης.

Το Βατικανό θεωρούσε την Ιρλανδία ένα από τα πιο πιστά εθνη, που πάντα ακολουθούσε τη γραμμή της Αγίας Εδρας σε ηθικά και κοινωνικά ζητήματα. Οταν ο Τζότζεφ Γουάλσι διορίστηκε πρέσβης του Βατικανού στην Ιρλανδία το 1946, ο μελλοντικός Πάπας τού είπε: «Είσαι στην πιο καθολική χώρα του κόσμου».

Παρόλο που στην Ιρλανδία οι αμβλώσεις παραμένουν παράνομες και οι περισσότεροι κάτοικοι αυτοχαρακτηρίζονται καθολικοί, η κοινωνία είναι πιο εκκοσμικευμένη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιρλανδικής ιστορίας. Τα διαζύγια είναι νόμιμα, η αντισύλληψη ευρέως διαθέσιμη και οι εκκλησίες μετρούν όλο και λιγότερους πιστούς.

Η επίθεση του Κένι εναντίον του Βατικανού, που κάποτε θα εθεωρείτο αδιανόητη, βασίστηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης για την ενορία Κλόιν, σύμφωνα με την οποία το Βατικανό εμπόδισε την ιρλανδική Εκκλησία να εφαρμόσει την ίδια της την πολιτική, που αφορούσε την παραπομπή ιερέων υπόπτων για σεξουαλικά εγκλήματα στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή