Τι κρύβουν οι δημόσιες δηλώσεις της καμαριέρας

Τι κρύβουν οι δημόσιες δηλώσεις της καμαριέρας

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της καμαριέρας, η οποία κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν για βιασμό, να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η υπεράσπισή της πιστεύει ότι η εισαγγελία ετοιμάζεται να κλείσει την υπόθεση.

Δικηγόροι, οι οποίοι δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, διατείνονται ότι είναι πρωτάκουστο κάποιος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα βιασμού, σε μια υπόθεση με μεγάλη δημοσιότητα, να βγαίνει και να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης ενώ συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα.

Για περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψη, τον Μάιο, του κ. Στρος-Καν, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η γυναίκα, η Ναφισάτου Ντιάλο, αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, ως είθισται σε περιπτώσεις βιασμού, σεβάστηκαν την επιθυμία της να μην αποκαλυφθούν τα προσωπικά της στοιχεία.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, Newsweek και ABC News δημοσιοποίησαν μακροσκελείς συνεντεύξεις της κ. Ντιάλο, η οποία επέτρεψε τη χρήση του ονόματός της. Με δάκρυα στα μάτια και πολλές λεπτομέρειες περιέγραψε τι συνέβη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου διέμενε ο κ. Στρος-Καν.

Οι εισαγγελείς

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τα όσα είχε πει η κ. Ντιάλο, όσον αφορά στην προσωπική της ζωή, και άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να απορρίψουν τις κατηγορίες, επειδή δεν θα ήταν αξιόπιστη μάρτυρας σε μια δίκη. Σήμερα κι ενώ οι εισαγγελείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα απορρίψουν την υπόθεση, πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον η εκδοχή που έδωσε η κ. Ντιάλο στις συνεντεύξεις της συνάδει ή όχι με τα όσα είπε στους ανακριτές.

Από μια διαφορετική οπτική, η απόφαση της κ. Ντιάλο να προβληθεί πιθανότατα αποκαλύπτει την ένταση στις σχέσεις του δικηγόρου της Κένεθ Τόμσον με την εισαγγελία, που γενικώς συμβουλεύει τα θύματα να μη μιλούν δημοσίως ενώ εκκρεμεί η υπόθεσή τους. Ο κ. Τόμσον έχει επικρίνει το γραφείο του εισαγγελέα για τον χειρισμό της υπόθεσης. Από μια άλλη άποψη, οι δημόσιες δηλώσεις της κ. Ντιάλο ίσως είναι μια τελευταία προσπάθεια άσκησης πίεσης στους εισαγγελείς να δικάσουν τον κ. Στρος-Καν. Αλλά ο κ. Τόμσον είπε -τη Δευτέρα- ότι η κ. Ντιάλο αποφάσισε να μιλήσει, όταν αμαυρώθηκε η αξιοπιστία και η προσωπικότητά της από τον Τύπο.

Ωστόσο, αρκετοί νομικοί επέκριναν την κ. Ντιάλο για την απόφασή της να μιλήσει ενώ εκκρεμεί η υπόθεσή της.

Οι εισαγγελείς συνήθως ανησυχούν, γιατί όταν οι μάρτυρες μιλούν στους δημοσιογράφους, οι δηλώσεις τους μπορεί να διαφέρουν από όσα έχουν καταθέσει στις Αρχές, κι αυτές οι αντικρουόμενες δηλώσεις μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία τους στο δικαστήριο.

Η Λίντα Φερστάιν, πρώην επικεφαλής του τμήματος βιασμών στο γραφείο του εισαγγελέα, στο Μανχάταν, είπε «νομίζω ότι είναι πολύ κακή κίνηση για την υπόθεση», αναφορικά με τις συνεντεύξεις. «Αλλά, στο τέλος, κι ενώ κάνουν δυσκολότερη τη δουλειά των εισαγγελέων, δεν άκουσα κάτι που να αλλάζει όσα συνέβησαν σε εκείνο το δωμάτιο». Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, υπάρχουν πάντα επιπλοκές, όταν δικηγόροι όπως ο κ. Τόμσον παρεμβαίνουν σε μια ποινική υπόθεση, με απώτερο στόχο να της προσδώσουν και χαρακτήρα διαφοράς αστικού δικαίου, αποβλέποντας σε οικονομικά οφέλη.

«Θέλει χρήματα»

Οι δικηγόροι του κ. Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπάφμαν και Γουίλιαμ Τέιλορ, έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι η κ. Ντιάλο επιδιώκει να επωφεληθεί οικονομικώς. Σε δήλωσή τους, αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν ότι ο πελάτης τους «είναι ένας αθώος, από τον οποίο η κ. Ντιάλο θέλει χρήματα».

Ο κ. Τόμσον είπε ότι η κ. Ντιάλο σκοπεύει να ασκήσει αγωγή, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες των κ. Μπάφμαν και Τέιλορ. «Θα καταθέσει αγωγή για να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της ως γυναίκα», είπε ο κ. Τόμσον. «Ο Ντομινίκ Στρος-Καν τη βίασε και δεν είχε δικαίωμα να το κάνει».

Συνάντηση με τους εισαγγελείς

Με προσφυγή της υπόθεσης σε αστικό δικαστήριο, απείλησε -την Πέμπτη- ο δικηγόρος της καμαριέρας, η οποία κατηγορεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού. Ο Κένεθ Τόμσον είπε ότι αν οι εισαγγελείς απορρίψουν την υπόθεση, χωρίς να εκδικαστεί, τότε θα αναγκαστεί να στραφεί προς τα αστικά δικαστήρια, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στις δηλώσεις αυτές προέβη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, που έδωσε μαζί με τη Ναφισάτου Ντιάλο, στο Μπρούκλιν. Από την πλευρά της, η 32χρονη καμαριέρα είπε πόσο τραυματική ήταν αυτή η υπόθεση τόσο για την ίδια, όσο και τη 15χρονη κόρη της κι ότι δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει. Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να υποφέρει καμιά άλλη γυναίκα, όπως αυτή, πρώτα στα χέρια ενός ισχυρού άνδρα κι εν συνεχεία από τα Μέσα. Μια μέρα νωρίτερα, η κ. Ντιάλο και ο δικηγόρος της είχαν πολύωρη συνάντηση με τους εισαγγελείς, στο Μανχάταν, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της νεαρής καμαριέρας, η οποία φέρεται να ενήργησε προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Ο δικηγόρος της είπε ότι η συνομιλία της με την Αφρικανή παρερμηνεύθηκε και το μόνο που επιζητεί είναι δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή