Το μανιφέστο του εκτελεστή στο Ιντερνετ

Το μανιφέστο του εκτελεστή στο Ιντερνετ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επανειλημμένες δηλώσεις των νορβηγικών αρχών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για συνεργάτες του Αντερς Μπρέιβικ σε άλλες χώρες αναφέρονται μόνο στα όσα γνωρίζουν για το τρομοκρατικό σκέλος της δράσης του. Γιατί, ως προς το θεωρητικό, ο Μπρέιβικ ήταν υπεράνω πάσης αμφιβολίας άριστα δικτυωμένος με πολυάριθμους «αδελφούς» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οπως φαίνεται από τα σημάδια που άφησε πίσω του, ο 32χρονος εκτελεστής περνούσε ατελείωτες ώρες στο Ιντερνετ, «συνεισφέροντας» σε ρατσιστικές, αντι-ισλαμικές, πατριωτικές ιστοσελίδες όπως η document.no, η thebrusselsjournal και η gatesofvienna. Αυτούσια αποσπάσματα από τις ιστοσελίδες αυτές φιγουράρουν στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του. Η τελευταία από τις ιστοσελίδες αυτές σταμάτησε να δέχεται σχόλια δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει «λόγω της ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε». Ενας μπλόγκερ ονόματι fjordman είναι, ενδεχομένως εν αγνοία του, ο κυριότερος συνεργάτης του Μπρέιβικ στη συγγραφή του μανιφέστου. Σύμφωνα με μέτρηση του περιοδικού Spiegel, 38 κεφάλαια ή υποδιαιρέσεις κεφαλαίων είναι αντιγραφές αναρτήσεων του fjordman στο Ιντερνετ.

Το Ιντερνετ έχει διευκολύνει την επικοινωνία και τις επαφές μεταξύ σκεπτόμενων ατόμων σε όλους τους τομείς – και επειδή η γλώσσα του Ιντερνετ είναι τα αγγλικά, ο Νορβηγός Μπρέιβικ δεν παρέλειψε να γράψει το κείμενό του στα αγγλικά, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό από την υπερεθνική κοινότητα των εθνικώς σκεπτομένων. Αλλαξε μάλιστα και το όνομά του, στο αγγλικό Αντριου Μπέρουικ.

«Την τελευταία δεκαετία, οι ομάδες αυτές μετακινήθηκαν από τους δρόμους στο Ιντερνετ. Ποτέ δεν πέτυχαν, ούτε και προσπάθησαν, να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο», είπε ο Τόρε Μπιόργκο, ειδικός επί τρομοκρατικών θεμάτων στη νορβηγική αστυνομική ακαδημία.

Το πόνημα του Μπρέιβικ περιέχει 64 αναφορές στον Ρόμπερτ Σπένσερ, τον Αμερικανό ισλαμοφοβικό διευθυντή της σελίδας Jihad Watch και συγγραφέα 10 βιβλίων, μεταξύ άλλων των «Το ισλάμ αποκαλύπτεται» και «Η αλήθεια για τον Μωάμεθ». Η διευθύντρια άλλης παρόμοιας ιστοσελίδας χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι η «αντι-τζιχάντ» έχει σχέση με τις πράξεις του Μπρέιβικ, λέγοντας ότι αυτοί που φταίνε είναι «όσοι πιστεύουν στην ανωτερότητα του Ισλάμ».

Ο Μπρέιβικ χαρακτήρισε τον εαυτό του Ναΐτη ιππότη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι μέρος του νορβηγικού παραρτήματος των Ναϊτών ιπποτών και ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Ριχάρδου Λεοντόκαρδου. Ο ιδεολογικός του συγγενής με το ψευδώνυμο lionheart υπάρχει πράγματι στο Ιντερνετ, λέγεται Πολ Ρέι και έχει ιδρύσει οργάνωση με τίτλο Ναΐτες Ιππότες (knights templar) στη Βρετανία.

Μετά από δεκαετίες αντιμουσουλμανικού μένους και εκκλήσεων για νέα σταυροφορία, ο Ρέι έπεσε από τα σύννεφα που κάποιος πήρε τις ιδέες του και τις έβαψε στο αίμα. «Είναι άσχημα τα πράγματα, δείχνει εμάς. Ολα αυτά που λέει σχετίζονται με εμάς. Θέλω να βγει η αλήθεια προς τα έξω και να φανεί ότι δεν έχω καμία σχέση…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή