Μεγάλο άνοιγμα της «Γκαζπρόμ» στην Κούβα

Μεγάλο άνοιγμα της «Γκαζπρόμ» στην Κούβα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια ύστερα από την απόβαση της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στη Βενεζουέλα, ο ρωσικός κολοσσός πραγματοποιεί γιγάντιο άνοιγμα στην Κούβα.

Η ρωσική εταιρεία ΓΚΑΖΠΡΟΜ ΝΕΦΤ ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για τη συμμετοχή της στο σχέδιο άντλησης πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κούβας στον κόλπο του Μεξικού. Η ρωσική εταιρεία απέκτησε ποσοστό 30% στο σχέδιο, στο οποίο μετέχουν ακόμα η εθνική κουβανέζικη εταιρεία CubaPetroleo και η εθνική εταιρεία της Μαλαισίας Petronas, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο.

Διθυραμβική υπήρξε η υποδοχή της έλευσης της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στην Κούβα από την κυβέρνηση της Αβάνας. Με δηλώσεις του ο γραμματέας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, εξήρε την άφιξη της ρωσικής εταιρείας στα βαθιά ύδατα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κούβας, δηλώνοντας πως η πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου από την ΓΚΑΖΠΡΟΜ ΝΕΦΤ είναι βέβαιο πως θα της ανοίξει περαιτέρω την όρεξη για να συμμετάσχει σε προγράμματα από κοινού με την CubaPetroleo για έρευνες σε νέα τμήματα και ζώνες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι προσβάσιμες για τις ξένες εταιρείες.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΓΚΑΖΠΡΟΜ ΝΕΦΤ, Αλεξάντρ Ντιούκοφ, υπογράμμισε τη σημασία του σχεδίου, προσθέτοντας πως αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στη στρατηγική της ΓΚΑΖΠΡΟΜ η οποία προγραμματίζει την άντληση έως και του 10% του πετρελαίου της εταιρείας να προέρχεται από εξορύξεις στο εξωτερικό της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή