ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ

Ξεκινάει αύριο η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ. Η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ, που ξεκινάει αύριο και στην οποία ο πρώην κραταιός άνδρας της Αιγύπτου θα κληθεί να καθίσει μέσα σε κλουβί, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους πολίτες της χώρας: άλλοι θλίβονται με την πτώση του και άλλοι θεωρούν τη διαδικασία την ύστατη δικαίωση των αγώνων τους. Ο 83χρονος κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία τουλάχιστον 800 αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις διαμαρτυρίες στην Ταχρίρ, ενώ αντιμετωπίζει επίσης την κατηγορία της διαφθοράς στη διάρκεια της 30ετούς παραμονής του στην εξουσία. Στο μεταξύ, ο στρατός διέλυσε χθες μερικές εκατοντάδες σκηνές που παρέμεναν στην κεντρική πλατεία του Καΐρου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Φόρος τιμής στους Νορβηγούς

ΟΣΛΟ. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ απέτισε χθες φόρο τιμής στους συμπολίτες του για την αξιοπρεπή στάση τους μετά τη διπλή επίθεση που συγκλόνισε τη χώρα στις 22 Ιουλίου και προκάλεσε τον θάνατο 77 ανθρώπων. «Ευχαριστώ τον νορβηγικό λαό, που αποδείχθηκε υπεύθυνος όταν αυτό χρειάστηκε, διατήρησε την αξιοπρέπειά του και επέλεξε τη δημοκρατία», είπε μιλώντας στη διάρκεια τελετής στο νορβηγικό κοινοβούλιο. Κατά την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ο βασιλιάς Χάραλντ και ο γιος του και διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Χάακον, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και όλοι οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Ο ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ

«Παγώνει» τις απολαβές του

ΡΩΜΗ. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και ιστορικό στέλεχος του ιταλικού Κ.Κ., Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποφάσισε να «παγώσει» τις προγραμματισμένες αυξήσεις των μηνιαίων απολαβών του, για να συμβάλει στη γενικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Εχει σταματήσει επίσης να εισπράττει τα ποσά που αντιστοιχούν στις συντάξεις που δικαιούται ως πρώην βουλευτής και γερουσιαστής. Φέτος, ως πρόεδρος, πρόκειται να λάβει συνολικά 239.181 ευρώ μεικτά. Υπολογίζοντας και τις υπόλοιπες περικοπές που αποφασίστηκαν από την Προεδρία της Δημοκρατίας (κυρίως στις συντάξεις των υπαλλήλων), τα επόμενα τρία χρόνια, ο θεσμός αυτός θα προχωρήσει σε εξοικονόμηση για το ιταλικό Δημόσιο ποσού 15.048.000 ευρώ.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 13 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Βομβαρδισμός στην Υεμένη

ΣΑΝΑΑ. Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριό στο νότιο τμήμα της Υεμένης, σκοτώνοντας 13 ισλαμιστές αντάρτες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο στρατός της Υεμένης έχει εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις στην επαρχία Αμπιάν, όπου αντάρτες που φέρονται να συνδέονται με την Αλ Κάιντα, έχουν καταλάβει πολλές περιοχές, μεταξύ άλλων και την τοπική πρωτεύουσα, Ζιντζιμπάρ. Στη συγκεκριμένη επαρχία, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλώσεις με αίτημα την αποκαθήλωση του προέδρου, Αλί Αμπντουλά Σαλέχ, συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα. Χθες, οι κάτοικοι της Τάιζ, 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, υποστήριζαν ότι ο στρατός βομβάρδισε περιοχή στα περίχωρα της πόλης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για θύματα.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ

Βλέπουν θανατική καταδίκη

ΜΙΝΣΚ. Αντιμέτωποι με τη θανατική καταδίκη μπορεί να βρεθούν δύο κατηγορούμενοι για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Μινσκ. Αυτό, τουλάχιστον, άφησε να εννοηθεί χθες ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Λευκορωσίας, Αντρέι Σβεντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η ανώτατη ποινή για όσους καταδικάζονται ως τρομοκράτες είναι ο θάνατος», δήλωσε ο κ. Σβεντ. Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμα, ότι έχει ολοκληρώσει τις έρευνες γύρω από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Απριλίου, όταν δώδεκα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Πέντε, συνολικά, άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι δύο εξ αυτών -ένας ηλεκτρολόγος και ένας τορναδόρος- έχουν ήδη ομολογήσει. Η Λευκορωσία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η θανατική ποινή παραμένει εν ισχύι.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απέλαση Λίβυου διπλωμάτη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανία απέλασε Λίβυο διπλωμάτη πιστό στο καθεστώς Καντάφι. Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τον Χισάμ αλ Ισλάμ, ο οποίος διορίστηκε στη Γερμανία στις 22 Ιουλίου, χαρακτηρίστηκε persona non grata και αποχώρησε από τη Γερμανία την περασμένη Παρασκευή. Τον περασμένο Ιούνιο, σε επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στη Βεγγάζη, η Γερμανία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των Λίβυων ανταρτών ως το μόνο νόμιμο σώμα που εκπροσωπεί τον λαό της Λιβύης. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης διόρισε προσφάτως πρεσβευτές στο Παρίσι και το Λονδίνο, ενισχύοντας τους δεσμούς του με τις χώρες που συνδράμουν στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή