Αρχίζει η δίκη του Μουμπάρακ

Αρχίζει η δίκη του Μουμπάρακ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Αρχίζει σήμερα η δίκη του ανατραπέντος πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δίκη με σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου, και το ερώτημα που απασχολεί τους Αιγυπτίους είναι αν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας θα παραστεί στη δίκη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι ο Μουμπάρακ θα εμφανιστεί και μάλιστα σε κλουβί κατηγορούμενου, ελάχιστοι στην Αίγυπτο μπορούν να φανταστούν την εικόνα τού επί τρεις δεκαετίες ηγέτη τους στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αν ο Μουμπάρακ, ο οποίος σε περίπτωση που καταδικαστεί αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή, δεν παραστεί στο δικαστήριο, το γεγονός αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει την οργή χιλιάδων Αιγυπτίων που διαδήλωσαν εναντίον του, πέτυχαν την ανατροπή του και ζητούν να αποδοθεί πλέον δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ ελεύθερη αφέθηκε η Σαϊμά Χαλίλ, δημοσιογράφος του BBC, η οποία είχε συλληφθεί τη Δευτέρα σε επιχείρηση της αστυνομίας για να διαλύσει συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ.

Μετά την ανατροπή του από την εναντίον του λαϊκή εξέγερση, τον Φεβρουάριο, ο 83χρονος Μουμπάρακ βρίσκεται σε περιορισμό, σε νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σεΐχ στην Ερυθρά Θάλασσα όπου νοσηλεύεται για καρδιακά προβλήματα. Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι θεωρούν την ασθένεια, πρόσχημα για να αποφύγει τη δίκη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, οι αρχές ασφαλείας έλαβαν εντολή για τη μεταφορά του Μουμπάρακ στο Κάιρο, ωστόσο πηγή της αστυνομίας διέψευσε την πληροφορία, επιτείνοντας έτσι το όργιο φημολογίας σχετικά με την εμφάνιση του Μουμπάρακ ενώπιον του δικαστηρίου. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ είναι σε θέση να δικαστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση για την εμφάνισή του ή όχι στο δικαστήριο, θα λάβουν οι γιατροί που τον παρακολουθούν και οι οποίοι εκτιμούν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σχετικά σταθερή, τονίζουν όμως ότι ο Μουμπάρακ είναι αδύναμος και πάσχει από κατάθλιψη καθώς αρνείται να τραφεί.

Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας τουλάχιστον χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κτίριο της Αστυνομικής Ακαδημίας του Καΐρου, που άλλοτε έφερε το όνομα του Μουμπάρακ και το οποίο έχει μετατραπεί σε δικαστήριο. Η αιγυπτιακή τηλεόραση έδειξε εικόνες του υπουργού Εσωτερικών Μανσούρ Εσαουί, ο οποίος επιθεώρησε την αίθουσα του δικαστήριου όπου πρόκειται να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος.

Μαζί με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία ότι παρότρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, δικάζονται οι δύο γιοι του, Αλάα και Γκαμάαλ, και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ Αλ Αντλί.

Η δίκη Μουμπάρακ εκτιμάται ότι θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες του αραβικού κόσμου που αρνούνται να εγκαταλείψουν την εξουσία, όπως ο Καντάφι και ο Ασαντ. Τη δίκη παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ενώ στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες ασκούν πιέσεις στον στρατό που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, να συνδράμει ώστε να μην καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή