Διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις από Μπερλουσκόνι

Διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις από Μπερλουσκόνι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. H Ιταλία έχει ισχυρά οικονομικά θεμέλια, οι τράπεζές της έχουν ρευστότητα και είναι αξιόχρεες, διαβεβαίωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Βουλής, και ενώ η αναταραχή στις αγορές ασκεί περαιτέρω πιέσεις σε βάρος του εν μέσω επίμονων εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για την παραίτησή του. «Η Ιταλία δεν έχει κάνει λίγα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε στη Βουλή κατά την τελευταία συνεδρία του σώματος πριν από τις θερινές διακοπές. «Γνωρίζουμε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα». Σύμφωνα με τη δέσμευση του Ιταλού πρωθυπουργού, η Ιταλία θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της. Το πακέτο των μέτρων λιτότητας, ύψους 48 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα θα εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό έως το 2014, υποσχέθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι τα σχέδια υποδομής κυρίως στον φτωχότερο νότο, που εγκρίθηκαν χθες, θα συμβάλουν και αυτά στην προώθηση της ανάπτυξης. «Καθήκον μας ως κυβέρνηση είναι να εργαστούμε για το καλό της Ιταλίας, να κάνουμε την οικονομία να απογειωθεί»… Οι ιταλικές τράπεζες «παραμένουν σταθερές» και οι επενδυτές οι οποίοι ασκούν πιέσεις στις αγορές δεν αναγνωρίζουν τη θεμελιώδη ισχύ της χώρας. «Σας μιλάω σαν επιχειρηματίας με τρεις εταιρείες στο χρηματιστήριο», ύψωσε τη φωνή ο Καβαλιέρε για να καλύψει τα γιουχαΐσματα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Σε ό, τι αφορά τις προβλέψεις για την παραίτησή του, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη θητεία του που λήγει το 2013 και απέρριψε τα σχόλια των επικριτών ότι η νευρικότητα στις αγορές πηγάζει και από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. «Η σταθερότητα υπήρξε ανέκαθεν η κερδοφόρα στρατηγική έναντι της φημολογίας», απάντησε. «Η χώρα μας έχει ένα ισχυρό πολιτικό σύστημα».

Την ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη ζήτησε νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κ. Τζούλιο Τρεμόντι, κατά την έκτακτη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Τρεμόντι έκανε λόγο για «μακρά και καρποφόρα συζήτηση», χωρίς να ανακοινώσει κάποια αλλαγή πολιτικής. Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ολι Ρεν, είχε συνομιλίες με τον κ. Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε κάποιο πακέτο διάσωσης της Ιταλίας, το οποίο θα έθετε υπό μεγάλη πίεση τους υπάρχοντες μηχανισμούς αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο επρόκειτο να συναντηθεί με την υπουργό Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Χοσέ Μπλάνκο, προκειμένου «να αναλύσουν τις τελευταίες κινήσεις στις αγορές». Ο Θαπατέρο είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με τον οποίο συμφώνησε πως το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να εφαρμοστεί «το ταχύτερο δυνατόν». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ροντρίγκεθ Θαπατέρο «συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού, τις οποίες ενέκριναν οι χώρες της Ευρωζώνης», επισήμανε σε ανακοινωθέν του το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού. Ολες οι χρεωμένες χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα λιτότητας για να πείσουν ότι είναι αξιόχρεες, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Ρέσλερ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι στις 6 – 8 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της χώρας και η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή