Μείωση εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο διαπίστωσε το ΝΑΤΟ

Μείωση εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο διαπίστωσε το ΝΑΤΟ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ηπιότερο κλίμα διαπίστωσε χθες το μεσημέρι το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, βεβαιώνοντας ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί, αφού η Συμμαχία ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετης δύναμης από τη Γερμανία, μετά δέκα ημέρες ταραχής, που πυροδότησε η κατάληψη από την αλβανική αστυνομία δύο συνοριακών διαβάσεων προς την πλευρά της Σερβίας. Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, με τον διαμεσολαβητή της Ε.Ε. Ρόμπερτ Κούπερ, μετά το πέρας της οποίας ο πρώτος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, η Σερβία κατηγόρησε, την Τρίτη, τις δυτικές δυνάμεις ότι μεροληπτούν στην κρίση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και προειδοποίησε ότι οι ενέργειές τους μπορεί να οδηγήσουν σε «ανθρωπιστική καταστροφή». Κατά την έκτακτη συνάντησή του με τον κ. Κούπερ, την Τρίτη το απόγευμα, ο Χασίμ Θάτσι υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του έχει χαράξει τις «κόκκινες γραμμές» της στον διάλογο με το Βελιγράδι. Οι κόκκινες γραμμές, είπε, είναι ο σεβασμός του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου, η κοινοβουλευτική απόφαση για τον διάλογο με το Βελιγράδι και η προοπτική εξέτασης με τις σερβικές αρχές ζητημάτων σχετικών με την εδαφική ακεραιότητα. Καθώς ομάδες Σέρβων διαδηλωτών συνεχίζουν να φράζουν τους δρόμους προς τις δύο συνοριακές διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, η Ε.Ε. αναζήτησε συμβιβαστική λύση μέσω των επαφών του κ. Κούπερ. Προτού μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής είχε συνομιλίες με Σέρβους αξιωματούχους στο Βελιγράδι. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Σερβίας, Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ανέφερε ότι «ο διάλογος με τον κ. Κούπερ ήταν μακρύς και πολλές φορές δύσκολος». Ο ίδιος όμως σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα επίλυσης της κρίσης μέσα στις επόμενες ημέρες. Η σερβική κυβέρνηση προηγουμένως είχε ζητήσει από τη δύναμη KFOR του ΝΑΤΟ και τη δικαστική αποστολή της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους.

Το θέμα του βορείου Κοσσυφοπεδίου πρόκειται να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Αυγούστου. Ο γ.γ. του Οργανισμού θα παρουσιάσει την τακτική του έκθεση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα εστιαστεί στα προβλήματα του Βορρά. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 28 Ιουλίου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, καθώς τρία μόνιμα μέλη απείλησαν με βέτο. Ετσι, η σερβική αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θέσεις της σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ με δημόσιο έγγραφο. Την πρόωθηση μιας λύσης με βάση το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, ζήτησε ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν. Τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Θάτσι δεν θα μπορέσει να επιβάλει όρους στο Βελιγράδι εξέφρασε, τέλος, ο Σέρβος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή