Αποχρωσεις

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρκαρε παράνομα, συνεθλίβη με άρμα

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οι κλήσεις ξεχνιούνται και οι νόμοι καταστρατηγούνται, ο δήμαρχος του Βίλνιους στη Λιθουανία συνέθλιψε κάτω από τις βαριές ρόδες ενός άρματος ένα παράνομα παρκαρισμένο πολυτελές αυτοκίνητο, σε λωρίδα ποδηλασίας της πόλης του, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. «Ιδού τι θα συμβεί, αν παρκάρετε παράνομα το αυτοκίνητό σας», εμφανίζεται να λέει, σε σχετικό βίντεο, ο 43χρονος δήμαρχος Αρτούρας Ζουόκας, στην ιστοσελίδα της λιθουανικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, συναντά τον αποσβολωμένο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, τον χαιρετά διά χειραψίας και του εξηγεί ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να προσέξει πού θα παρκάρει το αυτοκίνητό του. Αστείο ή πραγματικότητα, απομένει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η αποφασιστικότητα του δημάρχου να καταπολεμήσει το παράνομο παρκάρισμα στην πόλη του και να αποδώσει στους ποδηλάτες τις λωρίδες τους.

Πόλεμος σε χυδαίους

Ο δήμαρχος της Πίζας, από την άλλη μεριά, στην Ιταλία, κήρυξε τον πόλεμο στους πλανόδιους που πωλούν άσεμνα εσώρουχα, επιβάλλοντας πρόστιμα για προσβολή της δημοσίας αιδούς. «Υπάρχουν χυδαιότητες, που πρέπει να απομακρυνθούν από τους πάγκους με τα σουβενίρ», είπε ο δήμαρχος Μάρκο Φιλιπέσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Αφορμή αποτέλεσε η επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ από τη δημοτική αρχή σε πλανόδιους, οι οποίοι πωλούσαν μποξεράκια που εικόνιζαν έναν φαλλικό Πύργο της Πίζας. «Ανεπιθύμητα» χαρακτηρίζουν οι Αρχές και άλλα παρόμοια είδη, όπως μια ποδιά με τυπωμένο το γυμνό σώμα του αγάλματος του Δαβίδ και εσώρουχα με σκηνές από τις ερωτικές τοιχογραφίες της Πομπηίας. Οι δημοτικές αρχές της Πίζας, της Φλωρεντίας, της Σιένας, του Σαν Τζιμινιάνο και της Πιέντσα ζήτησαν από την περιφέρεια της Τοσκάνης μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος, προκειμένου να απαγορεύσουν το εμπόριο τέτοιων ειδών σε δημόσιους χώρους.

Γρήγοροι ελεγκτές

Για τους… κατεργάρηδες των δημόσιων μέσων μεταφοράς στη Γερμανία, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, αλλά και τα απλώς έξυπνα τηλέφωνα, αποδείχθηκαν «σωτήρια» για την αποφυγή του εισιτηρίου. Ανταλλάσσουν μηνύματα, στα οποία δίνουν το στίγμα του ελεγκτή κι ενημερώνουν έτσι όσους φίλους τυχόν ταξιδεύουν χωρίς το απαραίτητο εισιτήριο, ώστε να κατέβουν εγκαίρως και να μη συλληφθούν. Μια απλή περιγραφή του ελεγκτή, γένος, χαρακτηριστικά και εμφάνιση και το όνομα της γραμμής την οποία ελέγχει, είναι συνήθως αρκετά για να την «αναγνώρισή» του, σε πόλεις όπως το Αμβούργο, το Μόναχο ή το Βερολίνο. Οι ελεγκτές συνήθως δεν φέρουν διακριτικά, αλλά επιδεικνύουν ξαφνικά την ταυτότητά τους απαιτώντας τον έλεγχο του εισιτηρίου. Αλλάζουν όμως τόσο συχνά κατευθύνσεις και γραμμές, ώστε ακόμη και με το γρηγορότερο Ιντερνετ μπορεί να μην τους πιάσεις. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν ανησυχούν.

Τεμένη για ενηλίκους

«Απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών». Τέτοιου είδους πινακίδες είθισται να αναρτώνται σε νυχτερινά κέντρα και δη σε τόπους, όπου τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό τους δεν αρμόζουν στη νεανική ψυχοσύνθεση. Ωστόσο, πιθανότατα θα εμφανιστούν πάραυτα έξω από τα μουσουλμανικά τεμένη του Τατζικιστάν, το οποίο απαγόρευσε χθες διά νόμου στους εφήβους μέχρι 18 ετών να προσέρχονται για προσευχή στα τεμένη, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Το σχετικό νομοθετικό διάταγμα προσυπέγραψε και ο πρόεδρος Εμομάλι Ραχμόν της φτωχής αυτής χώρας, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η επιβολή της απαγόρευσης προκάλεσε δυσφορία και δυσμενή σχόλια από θρησκευτικούς φορείς και προσωπικότητες, αφού προβλέπει επιπλέον ότι τα παιδιά θα παρακολουθούν αποκλειστικά κοσμικά σχολεία.

Βίβλος στην παραλία

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI πρότεινε στους πιστούς να περιλάβουν στα καλοκαιρινά τους αναγνώσματα και τη Βίβλο, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και τη σχέση τους με τον Θεό. Σε μήνυμά του από την παπική θερινή κατοικία στο Καστελγκαντόλφο, ο Βενέδικτος παρατήρησε ότι πολλοί χριστιανοί δεν γνωρίζουν τα βιβλία της Βίβλου και ίσως οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να τα γνωρίσουν και να στοχαστούν πάνω σ’ αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή