Κοντά σε συμφωνία με τους ισλαμιστές ο Καντάφι

Κοντά σε συμφωνία με τους ισλαμιστές ο Καντάφι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους ισλαμιστές που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών και των αντικαθεστωτικών, φέρεται ότι καταλήγουν οι δυνάμεις του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να απομονώσουν περαιτέρω τους αντικαθεστωτικούς. Αυτό ισχυρίστηκε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times. Παράλληλα, η κατάληψη στο λιμάνι της Βεγγάζης, από τους αντάρτες, του τάνκερ «Καρθαγένη» των κυβερνητικών δυνάμεων, το οποίο μεταφέρει τουλάχιστον 30.000 τόνους βενζίνης, ενισχύει τους εξεγερμένους στη Λιβύη, οι οποίοι παρότι έχουν εξασφαλίσει σημαντική διεθνή διπλωματική και στρατιωτική στήριξη, δεν κατορθώνουν να ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι.

Επιπροσθέτως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος δεν σημείωσε διπλωματική επιτυχία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη, τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωσε ότι εξασφάλισε τη στήριξη της Κίνας για διπλωματική επίλυση της λιβυκής κρίσης. Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνονται ενδείξεις διευθέτησης της σύγκρουσης, η οποία εισέρχεται πλέον στον έκτο μήνα. Αντάρτες και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά στις πόλεις Ζλιτάν και Μπρέγκα, στα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ ανεκόπη η επίθεση των ανταρτών στην περιοχή των Δυτικών Ορέων.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ισχυρίστηκε ότι είχε επαφές με ισλαμιστές που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών και ότι εντός των επομένων ημερών πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρεται στη συμμαχία τους, με στόχο την απομόνωση και την εξασθένηση των ανταρτών και των εξεγερμένων. Στη διάρκεια της απόλυτης κυριαρχίας του, επί 41 έτη στη Λιβύη, ο Μοαμάρ Καντάφι είχε πατάξει τους ισλαμιστές, με συνέπεια πολλοί εξ αυτών να συμπράξουν με τους αντάρτες που αντιμάχονται τον Λίβυο ηγέτη και τους Δυτικούς τους συμμάχους.

Σημειωτέον ότι οι Λίβυοι αντάρτες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι μετά την πρόσφατη, και υπό μυστηριώδεις συνθήκες, δολοφονία του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές.

«Θα πατάξουμε τους φιλελεύθερους αντάρτες», τόνισε ο ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος άλλοτε εθεωρείτο μεταρρυθμιστής και προαλειφόταν για να διαδεχτεί τον πατέρα του στην εξουσία. «Και θα το πετύχουμε μαζί με τους ισλαμιστές… Η Λιβύη θα μοιάζει ίσως με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Και λοιπόν; Ξέρω ότι οι ισλαμιστές είναι τρομοκράτες, ότι είναι αιμοσταγείς. Πρέπει όμως να τους αποδεχτούμε», επισήμανε.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας ηγέτης των ισλαμιστών επιβεβαίωσε τις επαφές που είχε μαζί του ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, όμως αρνήθηκε ότι έχει διαλύσει τη συμφωνία με τους αντάρτες που πολεμούν το κανταφικό καθεστώς. Σημειωτέον ότι οι Λίβυοι ισλαμιστές συγκαταλέγονταν στους αντιπάλους του δολοφονηθέντος στρατηγού Γιουνές, ο οποίος πέρασε από το στρατόπεδο του Καντάφι σε αυτό των ανταρτών. H δολοφονία του Γιουνές καταδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η εξουσία που ασκούν οι αντάρτες στα εδάφη της Λιβύης που έχoυν κατακτήσει, και παράλληλα τις προσπάθειες του Μοαμάρ Καντάφι να εκμεταλλευτεί τις διαφωνίες που πληθαίνουν στους κόλπους των ανταρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή