Σκηνές κόλασης στην πόλη Χάμα της Συρίας

Σκηνές κόλασης στην πόλη Χάμα της Συρίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σκηνές δαντικής κόλασης περιγράφουν οι μετρημένοι στα δάχτυλα κάτοικοι της Χάμα που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας είτε με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης είτε με εκπροσώπους των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Υπήρχαν, μάλιστα, αναφορές για «ομάδες θανάτου που δολοφονούν αδιακρίτως αμάχους στο κέντρο της πόλης» και για οικογένειες, οι οποίες υποχρεώνονται να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις αυλές των σπιτιών τους, διότι φοβούνται να βγουν στον δρόμο προς το κεντρικό νεκροταφείο. Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία ανακοίνωσε χθες ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη σκοτώθηκαν 50 πολίτες στη Χάμα, ενώ ο αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει νεκροί από την περασμένη Κυριακή στην πόλη ξεπερνά τους 200. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επέρριψε στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, την ευθύνη για τους θανάτους περισσοτέρων των 2.000 πολιτών τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Οσοι εντοπίζονται να κυκλοφορούν στους δρόμους σφαγιάζονται σαν πρόβατα», ισχυρίστηκε κάτοικος της Χάμα στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ασοσιέιτεντ Πρες. «Εγώ, προσωπικά, είδα ένα τανκ να διαμελίζει νεαρό, ο οποίος μετέφερε λίγα λαχανικά με τη μοτοσικλέτα του», πρόσθεσε. Αλλος ένας κάτοικος της Χάμα, ο οποίος κατόρθωσε να διαφύγει από τη ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο συριακός στρατός, υποστήριξε ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα στην πόλη έχουν σχεδόν στερέψει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι θάβουν τους νεκρούς στους κήπους των σπιτιών τους ή ακόμα και σε χαντάκια στις άκρες των δρόμων, γιατί φοβούνται να πάνε στο νεκροταφείο». Επισημαίνεται ότι οι μαρτυρίες των κατοίκων και όσα καταγγέλλουν τα κινήματα της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν, καθώς η κυβέρνηση της Συρίας έχει απαγορεύσει την παρουσία ξένων δημοσιογράφων στις περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τέσσερις, ακόμα, άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε προάστιο της Δαμασκού, όταν ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που εξήλθε από τέμενος, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Ασαντ. Στέλεχος των επιτροπών αντίστασης της Συρίας, επίσης, έκανε χθες λόγο για τρεις νεκρούς και περισσότερους από δέκα τραυματίες στην πόλη Νάουα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ντεράα. «Κάθε βράδυ μετά τη βραδινή προσευχή του Ραμαζανιού, ο κόσμος στην Ντεράα και στις γύρω πόλεις ξεχύνεται στους δρόμους και φωνάζει συνθήματα, αψηφώντας τους ελεύθερους σκοπευτές», δήλωσε ο Αμπντουλά Αμπαζέιντ.

Στο μεταξύ και ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η εικόνα του ταπεινωμένου τέως προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, στο δικαστήριο του Καΐρου, ενθαρρύνει Αραβες ηγέτες, όπως ο Μπασάρ Ασαντ, να καταφεύγουν σε δυσανάλογη χρήση βίας για την καταστολή των δημοκρατικών κινημάτων, οι ΗΠΑ διεύρυναν τον κατάλογο των κυρώσεων εις βάρος Σύρων αξιωματούχων. Εντούτοις, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριέλαβαν στις νέες κυρώσεις την ενεργειακή βιομηχανία του καθεστώτος Ασαντ, γεγονός που προκάλεσε διάχυτη απογοήτευση στη συριακή αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή