H Γινγκλούκ Σιναουάτρα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

H Γινγκλούκ Σιναουάτρα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Σκληρή προσπάθεια, προκειμένου να πείσει τους επικριτές της ότι είναι πράγματι ικανή να κυβερνήσει ανεξάρτητη, πρέπει να καταβάλει η Γινγκλούκ Σιναουάτρα, αδελφή του ανατραπέντος πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, η οποία αναλαμβάνει τώρα, εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και εθνικού διχασμού, τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, αφού εξελέγη χθες από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, 44 ετών, πρώην επιχειρηματίας χωρίς προηγούμενη πολιτική πείρα, η οποία βγήκε από την αφάνεια στις 16 Μαΐου, για να γίνει πρωταγωνίστρια της πολιτικής σκηνής όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στην εκλογική κούρσα του περασμένου μήνα ως ηγέτις του κόμματος Πουέα Τάι, που ουσιαστικά ελέγχει από την εξορία ο αδελφός της, πολυεκατομμυριούχος, Τακσίν. Ο τελευταίος, όπως είναι γνωστό, ανετράπη με το πραξικόπημα του 2006 και ζει στο Ντουμπάι για να αποφύγει να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της διαφθοράς.

Στις γενικές εκλογές, η Γινγκλούκ κατέκτησε τη νίκη στο πλαίσιο μιας πολιτικής σταδιοδρομίας που φέρεται να ενορχήστρωσε ο Τακσίν, προκειμένου να διατηρήσει την υποστήριξη εκατομμυρίων φτωχών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραμένουν πιστοί σε αυτόν χάρη στη λαϊκίστικη πολιτική του κατά τα πέντε χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία. Από τα 500 μέλη της Βουλής, τα 296 ψήφισαν χθες υπέρ της Γινγκλούκ, τρία ψήφισαν κατά και 197 επέλεξαν την αποχή.

Αμεση προτεραιότητα της νέας πρωθυπουργού θα είναι, σύμφωνα με τη δήλωσή της, «η επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης». Παρότι το κόμμα της εξασφάλισε καθαρή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, η Γινγκλούκ Σιναουάτρα σκοπεύει να σχηματίσει συνασπισμό με τέσσερα άλλα κόμματα, ο οποίος θα ελέγχει το 60% του σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή