Διχάζει η υπόθεση Ντακντούκ

Διχάζει η υπόθεση Ντακντούκ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλες τις μισοτελειωμένες δουλειές που κληρονομεί η κυβέρνηση Ομπάμα ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ιράκ στο τέλος του χρόνου, η πλέον αντιπροσωπευτική περίπτωση είναι εκείνη του πράκτορα της λιβανέζικης Χεζμπολά Αλί Μούσα Ντακντούκ.

Ο Ντακντούκ υπήρξε μυστικός πράκτορας του Ιράν στο Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2007, στη Βασόρα, από τις αμερικανικές δυνάμεις, που είχαν στην κατοχή τους στοιχεία ότι σχεδίαζε (με ιρανική βοήθεια), μια απαγωγή στην Κερμπάλα τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου, τότε που σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες. Σε φωτογραφίες αμερικανικών δορυφόρων φαίνεται ότι οι Ιρανοί είχαν χτίσει αντίγραφο των εγκαταστάσεων της Κερμπάλα στο εσωτερικό του Ιράν, ώστε να εκπαιδευτούν οι απαγωγείς.

Ο Ντακντούκ είναι τώρα φυλακισμένος στο Καμπ Κρόπερ, αμερικανικό χώρο κράτησης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Χιλιάδες άλλοι κρατούμενοι έχουν ήδη απελευθερωθεί και το στρατόπεδο πρέπει να κλείσει στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ προέδρου Μπους και Ιρακινών. Αυτοί κανονικά θα παραλάβουν τους κρατουμένους (ορισμένοι από τους οποίους θα απελευθερωθούν), εκτός και εάν μεταφερθούν κάπου αλλού.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το αίνιγμα Ντακντούκ, που αποτέλεσε αντικείμενο διυπηρεσιακών συναντήσεων το φετινό καλοκαίρι. Ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται στην απελευθέρωση ενός φυλακισμένου που έχει βάψει τα χέρια του με αμερικανικό αίμα. Πώς όμως θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του;

Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες λύσεις. Κατ’ αρχάς, ο Ντακντούκ μπορεί να δικαστεί από αμερικανική στρατιωτική επιτροπή, ίσως στο Γκουαντάναμο και βάσει της στρατιωτικής νομοθεσίας. Μια δεύτερη λύση είναι να δικαστεί από πολιτικό δικαστήριο, όπως αποφάσισε πρόσφατα να κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην περίπτωση του Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ Γουαρσάμε, Σομαλού ύποπτου για τρομοκρατία. Τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί, αφού προηγουμένως περίμενε επί μήνες σε πλοίο του Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο.

Η υπόθεση Ντακντούκ γέννησε πολιτική διαμάχη. Στις 21 Ιουλίου, είκοσι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κάλεσαν με επιστολή τους τον υπουργό Αμυνας Λέον Πανέτα να μην αφήσει τον Ντακντούκ στους Ιρακινούς, με το επιχείρημα ότι καλό είναι να κρατηθεί στο Γκουαντάναμο και, ει δυνατόν, να δικαστεί από στρατιωτική επιτροπή. «Εάν απελευθερωθεί, είμαστε βέβαιοι ότι θα προσπαθήσει να σκοτώσει κι άλλους Αμερικανούς στρατιώτες», γράφουν οι γερουσιαστές.

Σε επιστολή τους στις 16 Μαΐου, οι γερουσιαστές προειδοποιούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να αποφύγει τη δίκη του Ντακντούκ σε πολιτικό δικαστήριο. «Οι πράξεις του παραβιάζουν απροκάλυπτα την πολεμική νομοθεσία», γράφουν.

Δεν είμαι ειδήμων εις τα νομικά, αλλά γνωρίζω ότι ο Ντακντούκ αντιπροσωπεύει την αιχμή του δόρατος, που το Ιράν στρέφει κατά του Ιράκ και άλλων αραβικών χωρών. Ηταν μέλος της ειδικής επιχειρησιακής μονάδας της Χεζμπολά, που συγκροτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από τον Ιμάντ Μουγνίγια, που τη διοίκησε μέχρι τη δολοφονία του, το 2008. Ο γηραιότερος επιζών της μονάδας σήμερα, λέγεται ότι είναι ο Μουσταφά Μπαντρ αλ Ντιν, κατηγορούμενος από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στον Λίβανο για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

Φάκελος του Ντακντούκ -όπου γίνεται λόγος για ιρανικές δραστηριότητες στο Ιράκ- παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2007 από τον υποστράτηγο Κέβιν Μπέργκνερ, τότε εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη. Το 2005, η Χεζμπολά έστειλε τον Ντακντούκ στο Ιράν για να βοηθήσει στην εκπαίδευση Ιρακινών εξτρεμιστών για τις δυνάμεις Κουντς, μυστική στρατιωτική πτέρυγα των Φρουρών της Επανάστασης. Εκανε τέσσερα ταξίδια στο Ιράκ το 2006.

Οταν γύρισε στην Τεχεράνη, του ζητήθηκε να οργανώσει «Ειδικές Ομάδες» σιιτών εξτρεμιστών, που θα δρούσαν όπως οι μαχητές της Χεζμπολά. Σύμφωνα με τον Μπέργκνερ, το Ιράν την εποχή εκείνη χρηματοδοτούσε τις Ομάδες με ποσά που κυμαίνονταν από 750. 000 έως τρία εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Τους εκπαίδευε επίσης στη χρήση βομβών υψηλής τεχνολογίας, που τοποθετούνται στην άκρη των δρόμων και που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τόσους Αμερικανούς στρατιώτες.

Τα στελέχη αυτά της Χεζμπολά, με την υποστήριξη του Ιράν, οικονομική αλλά και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, σάρωσαν την περιοχή. Σαν αραβόφωνοι Λιβανέζοι συνεργάζονται με σιίτες ακτιβιστές από το Μπαχρέιν και την ανατολική Σαουδική Αραβία, καθώς και με ομάδες στο Ιράκ, όπου η επιρροή του Ιράν θα αποκτήσει σημασία, εάν ο σύμμαχός του στη Συρία Μπασάρ αλ Ασαντ ανατραπεί.

Τη στιγμή κατά την οποία όλο και περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται από όπλα ιρανικής κατασκευής, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές προειδοποιούν τον Λευκό Οίκο ότι η απελευθέρωση του Ντακντούκ θα αποτελέσει «ολέθριο μήνυμα». Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να συμφωνεί και προσπαθεί να βρει τρόπο να δικάσει τον άνθρωπο της Χεζμπολά. Εγώ είμαι υπέρ της δίκης, αλλά όχι στο κέντρο του Μανχάταν. Η Αλ Κάιντα δεν ενσαρκώνει την ίδια απειλή, όπως άλλοτε. Δεν ισχύει το ίδιο για την Χεζμπολά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή