Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία πέρασε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην πορεία της προς την εξομάλυνση. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε απόντων των διοικητών των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι ζήτησαν να αποσυρθούν και πήρε τις αποφάσεις του για τη νέα ηγεσία στο στράτευμα. Στο παρελθόν, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση θα είχε επιβάλει τα αιτήματά της στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά προτίμησε να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ηγέτες του στρατού κρύβονται πίσω από αντικυβερνητικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, όπως και συνωμοσίες για την ανατροπή της κυβέρνησης που ερευνώνται σε αυτή τη φάση από τις δικαστικές αρχές.

Η νοοτροπία του στρατού βασίζεται ακόμη στην ιδέα ότι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές πρέπει να ελέγχονται και να χειραγωγούνται, ενώ οι στρατηγοί να λαμβάνουν οι ίδιοι τις θεμελιώδεις αποφάσεις. Σε αυτήν τη φάση, ο στρατός δεν έχει την ισχύ για να το κάνει αυτό, αλλά δεν είναι σαφές το πώς θα λειτουργήσει όταν επιτευχθεί η εξομάλυνση. Χωρίς αμφιβολία, το επάγγελμα του στρατιωτικού απαιτεί ειδικές ικανότητες και μερική αυτονομία από την κυβέρνηση. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι στην Τουρκία ο στρατός έχει περάσει τα όρια της επαγγελματικής αυτονομίας, φθάνοντας στο σημείο να λειτουργεί ανεξάρτητα. Ιστορικά, οι πολιτικές κυβερνήσεις της Τουρκίας δεν είχαν καμία σχέση με τις υποθέσεις του στρατού, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και δομής του. Δεν θα έπρεπε να συμπεράνει κανείς ότι η πολιτική κυβέρνηση έχει επιρροή σε αυτούς τους τομείς ακόμη και τώρα. Η κρίση, όπως εκδηλώθηκε με τις τελευταίες παραιτήσεις, δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη ανάμειξη της κυβέρνησης σε στρατιωτικές υποθέσεις. Αντίθετα, η διοίκηση του στρατού ενοχλείται από την πρόσφατη δικαστική δράση στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες δραστηριότητες, που διαπράχθηκαν κατόπιν στρατιωτικής εντολής.  Με τη διαμαρτυρία τους, οι διοικητές υποστήριξαν τους συλληφθέντες στρατηγούς και τις πράξεις τους. Ο τουρκικός στρατός, παρότι επιβάλλει στους νέους υποχρεωτική θητεία, έχει έως τώρα χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις του λαού εναντίον του λαού. Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έχει διατηρήσει σιωπή για επιδρομές εναντίον του PKK και βομβαρδισμούς μουσουλμανικών τεμενών, προκειμένου να επιβάλει τα σχέδιά του. Τώρα οι στρατηγοί νιώθουν άβολα με την αποκάλυψη αυτών των σχεδίων. Είναι προφανές ότι η εκπληκτική μεταμόρφωση που βιώνει η Τουρκία στη διάρκεια της διαδικασίας διεκδίκησης της ένταξης στην Ε. Ε. δεν έχει γίνει κατανοητή απ’ όλους.

Οι σημερινές παγκόσμιες συνθήκες δεν θα δεχθούν μια Τουρκία, όπου ο στρατός λειτουργεί ως το μοναδικό κέντρο αποφάσεων. Η επιστροφή των στρατηγών στους στρατώνες αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και παρότι θα ήταν καλή εξέλιξη, δεν αρκεί. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να περιλάβει προβλέψεις, που θα εξουσιοδοτούν τις πολιτικές αρχές να επιβλέπουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να αλλάξει την ύλη του προγράμματος στις στρατιωτικές σχολές. Ειδάλλως, ο στρατός θα συνεχίσει να μαθαίνει στους νέους αξιωματικούς να περιμένουν γόνιμες συνθήκες προκειμένου να αναμειχθούν στην πολιτική. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα διδάσκει στους μελλοντικούς στρατηγούς ότι η ανάμειξη στην πολιτική είναι έγκλημα. Είναι μεν θετικό το ότι σήμερα ορισμένα ΜΜΕ, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρησιμοποιούσαν τις παραιτήσεις για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, δεν υποστηρίζουν ανοιχτά τον στρατό, αλλά θα ήταν επίσης καλή ιδέα εκείνοι οι οποίοι συχνά αμφισβητούν την ελευθερία του Τύπου να θέσουν θέμα αναδόμησης των τουρκικών ΜΜΕ. Η αληθινή δημοκρατία απαιτεί την αναμόρφωση δημοσιογραφικών οργάνων που στο παρελθόν υποστήριξαν πραξικοπήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή