Οι διαδηλωτές του Ισραήλ κλονίζουν το πολιτικό σύστημα

Οι διαδηλωτές του Ισραήλ κλονίζουν το πολιτικό σύστημα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η λαοθάλασσα των αγανακτισμένων πολιτών που ξεχύθηκε στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο συντάραξε για τα καλά τα θεμέλια του τοπικού πολιτικού συστήματος, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως θα ανταποκριθεί στα λαϊκά αιτήματα και την Κνέσετ να αναστέλλει τη διακοπή των εργασιών της λόγω θέρους προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως. Σύμφωνα με την έγκριτη «Χάαρετς», η Κνέσετ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο με θέμα την άμβλυνση των κοινωνικών εντάσεων κατόπιν πρωτοβουλίας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Καντίμα. Την ίδια στιγμή, το κόμμα των Εργατικών φέρεται να επιδιώκει την πραγματοποίηση της έκτακτης συνεδρίασης την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική του κινήματος κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης. Πολιτικοί αναλυτές επέμεναν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για εισοδηματικό χάσμα, και όχι η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, αποτελεί πλέον «χρυσή ευκαιρία» για την ολική επαναφορά της ισραηλινής Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο.

Χθες και ενώ τα αραβικά ΜΜΕ αναφέρονται ήδη στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ως «η ισραηλινή άνοιξη», εκατοντάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Τελ Αβίβ παρά την αφόρητη ζέστη. «Ταυτιζόμαστε με τον αγώνα της νεολαίας, αλλά απαιτούμε συγκεκριμένες λύσεις όσον αφορά τα δικά μας προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των συνταξιούχων, Γιδεόν μπεν Ισραέλ. «Την τελευταία φορά που διαδήλωσα ήταν το 1947 εναντίον των Βρετανών», υποστήριξε ένας άλλος συνταξιούχος δίπλα στον κ. Μπεν Ισραέλ. «Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν γύρω μας», συνέχισε ο ίδιος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ήρθε στο Τελ Αβίβ από την Ασκελον. Οι συνταξιούχοι απαιτούν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί άμεσα το κόστος των φαρμάκων, όπως και ο ΦΠΑ για ήδη πρώτης ανάγκης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχειρούσε να κατευνάσει τους διαδηλωτές, υποσχόμενος μέσω ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του υψηλού κόστους διαβίωσης και την πιο εύκολη πρόσβαση στην κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή