Οργή Σαουδικής Αραβίας κατά του Ασαντ

Οργή Σαουδικής Αραβίας κατά του Ασαντ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Την οργισμένη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία και δη το ανελέητο σφυροκόπημα των σουνιτικών περιοχών της χώρας από το αλαουιτικό καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ. Την ώρα που ο Αραβικός Σύνδεσμος διεμήνυε ότι δεν προτίθεται να λάβει κανενός είδους δραστικά μέτρα κατά της συριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας μάλιστα διά στόματος του γενικού του γραμματέα, Ναμπίλ Ελαραμπί, πως «η διένεξη μπορεί να διευθετηθεί με την πειθώ», ο βασιλιάς Αμπντουλάχ ανακαλούσε τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό και συγκαλούσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου για τη Συνεργασία στον Περσικό Κόλπο (GCC). Λίγες ώρες αργότερα δε, τόσο το Κουβέιτ όσο και το Μπαχρέιν έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τη Σαουδική Αραβία, ανακαλώντας τους πρεσβευτές τους επί συριακού εδάφους για διαβουλεύσεις.

«Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία», υπογραμμίζεται σε γραπτή δήλωση του βασιλιά Αμπντουλάχ, όπως αυτή μεταδόθηκε προχθές το βράδυ από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. «Η Συρία οφείλει να σταματήσει τη μηχανή του θανάτου που έχει βάλει σε λειτουργία και να εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις πριν είναι πολύ αργά», τονίζει ο Σαουδάραβας μονάρχης. «Είτε θα επιλέξει τη σοφία από μόνη της είτε θα συρθεί στα βάθη του χάους και της απώλειας», καταλήγει το γραπτό μήνυμα του βασιλιά Αμπντουλάχ.

Πρόκειται για την πιο οξεία μέχρι στιγμής αντίδραση του απολυταρχικού βασιλείου σε βάρος τρίτης αραβικής χώρας από την έναρξη των εξεγέρσεων σε Μέση Ανατολή και βόρειο Αφρική τον περασμένο Ιανουάριο. Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το καθεστώς Ασαντ επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τη δολοφονία του σουνίτη πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Σήμερα το Ριάντ υποστηρίζει τον γιο του Χαρίρι, Σάαντ, και η Συρία στέκεται μαζί με το Ιράν στο πλευρό της σιιτικής Χεζμπολάχ. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η αίρεση των Αλαουιτών αποτελεί παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.

Αψηφώντας την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και της Δύσης, το καθεστώς Ασαντ άναψε το βράδυ του Σαββάτου το πράσινο φως για την επίθεση του στρατού στην Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σκοτωθεί πάνω από 65 πολίτες στην πρωτεύουσα της ομώνυμης, πλούσιας σε ενεργειακά αποθέματα, επαρχίας. «Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με την ώρα», δήλωσε το στέλεχος της Ενωσης για τον Συντονισμό της Συριακής Επανάστασης, Σουχάιρ αλ Ατασί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πάνω από εκατό άρματα μάχης επιχειρούσαν χθες το πρωί στην πόλη.

Σήμερα, τέλος, αναμένεται στη Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «το μήνυμα της Αγκυρας θα μεταφερθεί με αποφασιστικότητα στη συριακή κυβέρνηση». Σύμφωνα δε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επικοινώνησε με τον κ. Νταβούτογλου προκειμένου να μεταφέρει στον πρόεδρο Ασαντ ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την επιστροφή του στρατού στα στρατόπεδα και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή