Προβλήματα στις πτήσεις της Γερμανίας

Προβλήματα στις πτήσεις της Γερμανίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενέκρινε τη σημερινή εξάωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στα γερμανικά αεροδρόμια το δικαστήριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο προσέφυγε χθες η υπηρεσία ελεγκτών εναερίου χώρου (DFS), προκειμένου να αποτρέψει, για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, την απεργιακή κίνηση που κήρυξε η GdF, ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά εργατικά συνδικάτα. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η απεργία αρχίζει στις 6 το πρωί τοπική ώρα και λήγει στις 12 το μεσημέρι. Η διάρκεια δεν είναι μεγάλη, έστω και έτσι όμως τα γερμανικά αεροδρόμια θα παραλύσουν. Εκτός και αν επέλθει κάποια συμφωνία ή η απεργία δεν επεκταθεί σε όλα τα αεροδρόμια.

Τις επιπτώσεις της θα υποστούν 3.000 γερμανικές και διεθνείς πτήσεις και 400.000 ταξιδιώτες, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής εταιρείας εναέριων μεταφορών BDL. Ως προς το κόστος, οι αναλυτές το υπολογίζουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι τόσο υψηλό όμως όσο η ζημία της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι η δεκαοχτάμηνη διένεξη στις βρετανικές αερογραμμές για το θέμα των μισθών του πληρώματος κατέληξε σε 22 ημέρες απεργία που κόστισε στην ΒΑ πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Εάν η απεργία στα γερμανικά αεροδρόμια εξελιχθεί κανονικά, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές των αεροδρομίων θα αναγκαστούν είτε να επισπεύσουν πτήσεις είτε να τις καθυστερήσουν μέχρι το απόγευμα. Σε κατάσταση ετοιμότητας, οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη εσωτερικών πτήσεων νωρίτερα από τα καθιερωμένα. Ομως, πτήσεις από και προς τη Γερμανία θα αναγκαστούν να αποφύγουν τον γερμανικό εναέριο χώρο.

Αίτημα της GdF είναι μισθολογικές αυξήσεις κατά 6,5% επί δωδεκάμηνο και αναλόγως προς τα χρόνια προϋπηρεσίας. Η ομοσπονδία απέρριψε προγενέστερη πρόταση της DFS για αύξηση 3,2% και 2% το 2012. Χθες πρότεινε νέο γύρο συνομιλιών με την GdF, που αρνήθηκε και είπε ότι δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις εάν «δεν μεταβληθούν οι συγκυρίες». Εχοντας επίγνωση ότι η απεργία δεν στηρίζεται από την κοινή γνώμη, η ομοσπονδία στη διακήρυξή της εξηγεί ότι αυτή δεν αφορά μόνο τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αλλά όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή