Ταλιμπάν κατέρριψαν ελικόπτερο

Ταλιμπάν κατέρριψαν ελικόπτερο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Το αμερικανικό ελικόπτερο που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο, στο Αφγανιστάν, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 Αμερικανοί στρατιώτες, ένας διερμηνέας και επτά Αφγανοί, πιθανότατα κατερρίφθη από τους Ταλιμπάν. Αυτό ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της συμμαχικής δύναμης (ISAF) στο Αφγανιστάν, οι οποίοι νωρίτερα τόνιζαν ότι δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί η αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου, γεγονός που αποτελεί το πλέον φονικό μεμονωμένο περιστατικό στη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Το περιστατικό σημειώνεται σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι συμμαχικές δυνάμεις εγκαινίασαν την πρώτη φάση της σταδιακής αποχώρησής τους και την εκχώρηση της ευθύνης της ασφάλειας της χώρας, σε Αφγανούς στρατιώτες και την αφγανική αστυνομία. Σε έτερο περιστατικό, ένα ακόμη ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη στην επαρχία Πάκτια χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το αμερικανικό ελικόπτερο, τύπου Σινούκ, στην περιοχή Μαϊντάν Ουαρντάκ, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, ισχυρίστηκε ότι το ελικόπτερο όντως κατερρίφθη.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς Αφγανού αξιωματούχου, πάντως, ο οποίος επίσης διατηρεί την ανωνυμία του, ένας επικεφαλής των Ταλιμπάν, ο Καρί Ταχίρ, οργάνωσε ενέδρα στις αμερικανικές δυνάμεις και παρέσυρε το ελικόπτερο στη συγκεκριμένη τοποθεσία, έχοντας δώσει την πληροφορία ότι εκεί επρόκειτο να λάβει χώρα συγκέντρωση των Ταλιμπάν. Ο ίδιος Αφγανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τέσσερις Πακιστανοί βοήθησαν τον Ταχίρ να υλοποιήσει το σχέδιό του. «Οι Ταλιμπάν γνώριζαν τη διαδρομή που θα ακολουθούσε το ελικόπτερο. Ηταν η μοναδική διαδρομή που μπορούσε να ακολουθήσει, οπότε έλαβαν θέση στις δύο πλευρές της κοιλάδας και έβαλαν κατά του ελικοπτέρου με ρουκέτες και άλλα εξελιγμένα όπλα». Με βάση πάντα την εκτίμηση του Αφγανού αξιωματούχου, η κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι θεωρεί ότι η επίθεση εγγράφεται στο πλαίσιο των αντιποίνων για τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή