Αποχρωσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγόρευση κεμπάπ στη βόρεια Ιταλία

Τέλος το… κεμπάπ για τους κατοίκους της πόλης Σιταντέλα στη βόρεια Ιταλία, ο δήμαρχος της οποίας αποφάσισε να απαγορεύσει το εν λόγω έδεσμα με το επιχείρημα ότι δεν ανήκει στην ιταλική παράδοση κι επιπλέον μυρίζει άσχημα. Επ’ αυτού του τελευταίου, κάποιοι ενδεχομένως να είχαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά ο δήμαρχος Μάσιμο Μπιτόντσι της εχθρικής έναντι των μεταναστών Λέγκας του Βορρά, που συγκυβερνά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει και άλλα να προσάψει στο ξενόφερτο κεμπάπ: «Τα κεμπάπ», είπε, «δεν ταιριάζουν στο ιστορικό μας κέντρο κι επιπλέον παρασκευάζονται με τρόπο ανθυγιεινό, καθώς παραμένουν εκτεθειμένα για πολλή ώρα». Την Παρασκευή, το δημοτικό συμβούλιο της Σιταντέλα, στην περιφέρεια του Βένετο της Ιταλίας, ενέκρινε νόμο για τη μη έκδοση αδειών πώλησης κεμπάπ στην πόλη, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της τοπικής μεταναστευτικής κοινότητας κι οσονούπω των φανατικών του μυρωδάτου εδέσματος.

Παραλία χωρίς γόπες

Τέλος, όμως, και τα αποτσίγαρα στην παραλία Μπιμπιόνε, κοντά στη Βενετία, καθώς ο δήμαρχός της αποφάσισε να την καταστήσει την πρώτη παραλία της Ιταλίας χωρίς γόπες. Κι επειδή δεν υφίσταται ακόμη νόμος που να απαγορεύει το κάπνισμα στις παραλίες, ο δήμαρχος Πασκαλίνο Κοντονιότο επαφίεται στην καλή θέληση των λουομένων, τους οποίους καλεί να προσέλθουν άκαπνοι για μπάνιο. «Είναι μια πειραματική πρωτοβουλία, που πηγάζει τόσο από την επιθυμία για καθαρές παραλίες όσο και για λόγους υγείας», είπε ο δήμαρχος και περιμένει ανταπόκριση. Ηδη, πάντως, κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν υπερβολική και ακραία την πρωτοβουλία του δημάρχου.

Κολυμπώντας 144 χλμ.

Θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κολυμπήσει από την Κούβα στις ΗΠΑ και μάλιστα χωρίς κλουβί προστασίας από τους καρχαρίες. Αλλά και να στείλει μήνυμα στους συνομηλίκους της ότι μπορούν ακόμη να κάνουν πολλά. Η Νταϊάν Νάιαντ, 61 ετών, ξεκίνησε από την Αβάνα αργά το βράδυ της Κυριακής κι ελπίζει να φθάσει στο Κι Ουέστ της Φλόριντα την Τετάρτη, έχοντας διανύσει απόσταση 144 χλμ. Η Νάιαντ ήταν μια από τις σημαντικότερες κολυμβήτριες μεγάλων αποστάσεων παγκοσμίως τη δεκαετία του 1970, ωστόσο απέτυχε να ολοκληρώσει μια ανάλογη προσπάθεια το 1978, όταν ήταν 28 ετών, λόγω δυσοίωνων καιρικών συνθηκών. Αυτή τη φορά, ο καιρός προμηνύεται καλός, αλλά για τις επόμενες τρεις μέρες θα πρέπει να ξεχάσει τι θα πει ύπνος και θα τρέφεται μέσω πλαστικού σωλήνα. Τη συνοδεύουν πέντε βάρκες για να την κρατούν στον ίσιο δρόμο, αλλά και διά παν ενδεχόμενον, καθώς και δύο καγιάκ εφοδιασμένα με υποθαλάσσια ηλεκτρική ασπίδα για τους καρχαρίες.

Γκέι στρατιωτικοί

Ολλανδοί στρατιωτικοί θα παρελάσουν για πρώτη φορά με τη στολή και όλα τα διακριτικά τους στην καθιερωμένη ετήσια gay parade, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Αμστερνταμ. Σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία οι ένστολοι γκέι μπορούσαν να δηλώσουν ανοιχτά τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο στη σταδιοδρομία τους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επί 25 συναπτά έτη λειτουργεί ειδική υπηρεσία προστασίας των δικαιωμάτων τους, εντός του στρατεύματος, διότι ως γνωστόν υπάρχουν πάντα και παντού κάποιοι έτοιμοι να επιδείξουν τον άκρατο… ανδρισμό τους. Στην Τσεχία, ωστόσο, ο πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ εξανέστη από τη σπουδή 13 ξένων διπλωματών, μεταξύ τους και ο Αμερικανός, να εκφράσουν γραπτώς με κοινή δήλωσή τους την αμέριστη υποστήριξή τους στους γκέι της χώρας, οι οποίοι ετοιμάζονται για τη δική τους παρέλαση, την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή