«Ξεκαθάρισμα» στους κόλπους των Λίβυων ανταρτών

«Ξεκαθάρισμα» στους κόλπους των Λίβυων ανταρτών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΓΓΑΖΗ. Ο πολιτικός ηγέτης των Λίβυων ανταρτών, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, καθαίρεσε χθες αιφνιδιαστικά όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC). Το πρόσχημα για αυτό το «ξεκαθάρισμα», όπως το αποκαλούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, αποτέλεσε η δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή των ανταρτών, στρατηγού Αμπντελφατάχ Γιουνές, στις 28 Ιουλίου. Ο κ. Τζαλίλ υποστηρίζει πως η εκτελεστική του επιτροπή υπέπεσε σε σοβαρά λάθη τα οποία οδήγησαν στη δολοφονία του Γιουνές, πλην όμως εκτιμάται πως άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να «απαλλαγεί» από άτομα τις ικανότητες των οποίων αμφισβητούσε εδώ και αρκετό καιρό. Στον απόηχο της δολοφονίας του Γιουνές, οι υποστηρικτές των ανταρτών στη Δύση είχαν θορυβημένοι απαιτήσει από τον κ. Τζαλίλ να βάλει τάξη στα του οίκου του.

Ο Γιουνές δολοφονήθηκε καθ’ οδόν προς τη Βεγγάζη, όπου είχε κληθεί εκτάκτως προκειμένου να λογοδοτήσει σχετικά με τις φημολογούμενες επαφές του με την πλευρά του συνταγματάρχη Καντάφι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο Γιουνές, άλλοτε δεξί χέρι του Καντάφι, έπεσε θύμα πρακτόρων του καθεστώτος. Αρκετοί είναι, ωστόσο, εκείνοι που επιμένουν ότι ο Γιουνές δολοφονήθηκε από «ανταγωνιστές του» εντός του στρατοπέδου των ανταρτών.

«Η καθαίρεση της εκτελεστικής επιτροπής δείχνει ότι ο κ. Τζαλίλ είναι αφοσιωμένος στις αρχές της Δημοκρατίας και πως είναι πρόθυμος να αλλάξει πολλά προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του», σχολίασε ο διευθυντής του τμήματος πολιτικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο Γκαριουνίς της Βεγγάζης, Ομάρ Σαλάμπι. «Ευελπιστώ ότι αυτή η κίνηση θα διορθώσει κάπως την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο κ. Τζαλίλ ήταν δυσαρεστημένος με την εκτελεστική του επιτροπή πολύ πριν από τη δολοφονία του στρατηγού Γιουνές», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο εξόριστος στο Λονδίνο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ασούρ Σαμίς. «Το συμβούλιο δεχόταν έντονη κριτική και ο κ. Τζαλίλ είχε προ πολλού αρχίσει να ανησυχεί», συνέχισε. «Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν ορισμένοι που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διοίκησης», κατέληξε ο κ. Σαμίς.

Τα νέα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του NTC αναμένονται να διοριστούν τις επόμενες ώρες από τον κ. Τζαλίλ και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό των ανταρτών, Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο τελευταίος έχει και αυτός δεχτεί έντονη κριτική, κυρίως διότι απουσιάζει συχνά στο εξωτερικό, πλην όμως διατήρησε τη θέση του. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στη Βεγγάζη και να παραμείνει εδώ», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του NTC, Σαμσιντίν Αμπντουλμολά.

Τέλος, και ενώ η στρατιωτική πτέρυγα των ανταρτών ανακοίνωσε χθες ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 14 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωση πυρήνα των κυβερνητικών δυνάμεων στην Μπρέγκα, ο Καναδάς ανακοίνωσε την απέλαση των εναπομεινάντων διπλωματών του καθεστώτος Καντάφι στην Οτάβα. «Είναι όλοι τους personae nogratae και έχουν πέντε εργάσιμες ημέρες για να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπέιρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή