Αβέβαιη η τύχη της συμφωνίας για το Κόσοβο

Αβέβαιη η τύχη της συμφωνίας για το Κόσοβο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιη εμφανίζεται η τύχη της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας για τη διάλυση των οδοφραγμάτων που έστησαν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στις δύο μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, μετά τη χθεσινή αναβολή της συνάντησης των δημοτικών συμβούλων από τις τέσσερις εμπλεκόμενες πόλεις και την ανακοίνωση ότι ένα μεγάλο οδόφραγμα θα παραμείνει. Επικαλούμενοι την απουσία εκπροσώπων της πόλης Ζουμπίν Πότοκ, οι παριστάμενοι αρνήθηκαν να αποφασίσουν, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η κάθε μία πόλη θα αποφασίσει χωριστά για τα οδοφράγματα με ψηφοφορία. Τα περισσότερα οδοφράγματα έχουν διαλυθεί, εκτός εκείνων στο Ρούνταρε και το Λεπόσαβιτς. Η εντύπωση, όμως, είναι ότι ορισμένοι Σέρβοι ηγέτες της περιοχής είναι αντίθετοι με τη συμφωνία, η οποία συνομολογήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τα οδοφράγματα στήθηκαν όταν η κυβέρνηση της Πρίστινας αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από τη Σερβία και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να αποκλείσουν δύο μεθοριακές διαβάσεις. Ο σερβικός πληθυσμός αντέδρασε, επακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Αλβανός αστυνομικός και τέσσερις τραυματίσθηκαν. Οταν ένα μεθοριακό φυλάκιο πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε και οι Σέρβοι έστησαν τα οδοφράγματα, επενέβησαν οι δυνάμεις της KFOR, που πέτυχαν τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, βάσει της οποίας οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα ελέγχουν τις μεθοριακές διαβάσεις έως ότου οι δύο πλευρές αναζητήσουν λύση σε συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι όμως όλοι οι Σέρβοι σύμφωνοι με τη λύση αυτή και ζητούν άρση του εμπάργκο, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του Βελιγραδίου.

«Εμπάργκο εις βάρος των σερβικών αγαθών σημαίνει εγκαθίδρυση τελωνείων του Θάτσι», έλεγε χθες ένας Σέρβος προύχοντας αναφερόμενος στον Αλβανό πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. «Προφανώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις. Θα περιμένουμε νέες εξελίξεις», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της KFOR Χανς Βίχτερ, που χαιρέτισε τη διάθεση των Σέρβων εκπροσώπων να συζητήσουν για την εκτόνωση της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή