ΚΟΣΜΟΣ

Ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις

Καθόλου τυχαία, χθες, ημέρα της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός εισέβαλε στην πόλη Μπινίς, σε απόσταση 30 χλμ. από τη μεθόριο με την Τουρκία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 30 ακόμη σκοτώθηκαν σε άλλα σημεία.

Παράλληλα, ενώ βοούσαν τα διεθνή μέσα από εκτιμήσεις περί της επισκέψεως Νταβούτογλου, σχεδόν την ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες ο στρατός, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις σε χωριά βορείως της Χάμα, με τον κατεξοχήν σουνιτικό πληθυσμό, που βρίσκεται στην κεντρική Συρία και την τελευταία εβδομάδα πνίγηκε στο αίμα.

Παρά τις επικρίσεις εκ μέρους των Αράβων, παρά τις προειδοποιήσεις όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας, ότι ο χρόνος τελειώνει, παρά την ανάκληση των πρέσβεων της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν προχθές, το καθεστώς Ασαντ δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης.

Ο στρατός επιτέθηκε και στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, που είναι στόχος από την περασμένη Κυριακή.

Στη Δαμασκό σπεύδουν απεσταλμένοι της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, σε ακόμη μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία, η οποία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 1.700 ανθρώπους.