ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ετοιμος για αλλαγή πλεύσης στην οικονομία ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ετοιμος για αλλαγή πλεύσης στον τομέα της οικονομίας και διάλογο με εκπροσώπους του κινήματος που διαμαρτύρεται για την αύξηση του κόστους ζωής στο Ισραήλ εμφανίστηκε, χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Κατανοώ ότι επιβάλλεται μια αλλαγή στην τακτική μου», δήλωσε ο Νετανιάχου στον καθηγητή Μάνιουελ Τράτζενμπεργκ, έναν οικονομολόγο που διευθύνει πάνελ εμπειρογνωμόνων, αρμόδιο να εξετάσει μεταρρυθμίσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και να παρουσιάσει προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην κυβέρνηση για έγκριση. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύσταση της ομάδας αυτής, διευκρινίζοντας ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να «ακούσουν όλο τον κόσμο για να προτείνουν λύσεις, ακόμη κι αν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα».

ΚΑΠΝΙΣΕ ΣΕ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Πρόστιμα στον Σβαρτσενέγκερ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, κλήθηκε να πληρώσει δύο πρόστιμα των 200 ευρώ γιατί κάπνισε το πούρο του σε χώρους μη καπνιζόντων στα αυστριακά αεροδρόμια του Γκρατς και του Σάλτσμπουργκ, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο στη χώρα όπου γεννήθηκε, έγραψε χθες η εφημερίδα Krone Zeitung. Ο πρώην ηθοποιός, που εντάχθηκε στην πολιτική, ίσως δεν δει καν το χρώμα των κλήσεων για τις παραβάσεις του αυτές, καθώς Αυστρία και ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία συνεργασίας. Ωστόσο, οι Αρχές του Γκρατς δεν απελπίζονται για την καταβολή του προστίμου. Εστειλαν την κλήση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βιέννη, προκειμένου να τη διαβιβάσει στον διάσημο παραβάτη.

ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΡΕΝΜΠΟΪΜ

Ελπίδα για ειρήνη στην Κορέα

ΣΕΟΥΛ. Ενόψει της συναυλίας που θα δώσει η μεικτή αραβοϊσραηλινή ορχήστρα του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τον Δεκαπενταύγουστο στο πάρκο Ιμγινγκάκ της Σεούλ, ο Ισραηλινό-αργεντίνος διευθυντής ορχήστρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια μέρα ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. «Τίποτα δεν θα μου έδινε μεγαλύτερη χαρά από ένα κοντσέρτο, στο οποίο θα έρχονταν όλοι οι Κορεάτες από τον Βορρά και τον Νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μαέστρος και πιανίστας, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1999 την ορχήστρα από κοινού με τον ακαδημαϊκό Εντουαρντ Σαΐντ.

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

Ενός λεπτού σιγή στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενός λεπτού σιγή θα τηρήσουν οι Γερμανοί το Σάββατο, οπότε συμπληρώνονται 50 χρόνια από την οικοδόμηση του Τείχους του Βερολίνου. Οι συρμοί του μετρό θα σταματήσουν στις 10 το πρωί, ενώ ένα λεπτό σιγής θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σε εκκλησίες, χώρους εργασίας και αλλού. «Στις 13 Αυγούστου 1961 γκρεμίστηκε για πολλούς ανθρώπους το όνειρό τους για ελεύθερη ζωή», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν, παρουσιάζοντας το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 50ής επετείου. Η ανέγερση του Τείχους ήταν «η πιο στυγερή έκφραση της ηθικής και πολιτικής δικτατορίας» του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED), πρόσθεσε ο υπουργός. Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, θεωρεί ότι η επέτειος αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα μάθημα για τη νέα γενιά, αφού δείχνει ότι οι δικτατορίες δεν έχουν μέλλον. Στην τελετή για την 50ή επέτειο, που θα γίνει το Σάββατο στο μνημείο του Τείχους στη Μπερνάουερ Στράσε, θα παρευρεθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΟΡΙΑΣ

Μουταλίμποφ στο Αζερμπαϊτζάν

ΜΠΑΚΟΥ. Ο πρώτος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, την περίοδο μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ενωση, επέστρεψε στη χώρα για πρώτη φορά μετά 19 χρόνια στην εξορία. Ο Αγιάζ Μουταλίμποφ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα του για τη Ρωσία, μετέβη στο Μπακού αφού έλαβε ειδική άδεια για να παραστεί στην κηδεία του γιου του. Ο 73χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για βίαιη καταστολή του λαού κατά τη διάρκεια της θητείας του, και για την αδυναμία του να αποτρέψει την εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε πόλεμο με την Αρμενία, για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο 73χρονος Μουταλίμποφ ήταν ο τελευταίος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν την εποχή που η χώρα αποτελουσε τμήμα της ΕΣΣΔ.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ, ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ

Δυστύχημα σε λούνα παρκ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τρεις νεαροί Ρουμάνοι, ηλικίας 23 έως 31 ετών, σκοτώθηκαν και μία κοπέλα, 16 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας. Η κατάσταση της υγείας της κοπέλας, που υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εμπνέει ανησυχία. Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν κάθισμα, στο μηχανικό παιχνίδι Xtrem, του λούνα παρκ, αποκολλήθηκε. Οι Αρχές διενεργούν έρευνες για τις αιτίες του δυστυχήματος. Πολλοί από τους μάρτυρες του γεγονότος χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη. Ο δήμαρχος της πόλης Βιγιακάνας, όπου βρίσκεται το λούνα παρκ, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες του είχαν νόμιμη άδεια λειτουργίας και ότι εκ πρώτης όψεως ο χώρος δεν παρουσίαζε προβλήματα ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή