Αυστηρή δήλωση Ερντογάν προς το συριακό καθεστώς

Αυστηρή δήλωση Ερντογάν προς το συριακό καθεστώς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. «Στη Συρία, το κράτος στρέφει τα όπλα εναντίον του λαού. Το μήνυμα της Τουρκίας προς τον πρόεδρο Ασαντ είναι απολύτως σαφές, σταματήστε τη βία και την αιματοχυσία». Με αυτό το αυστηρό ύφος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στη Δαμασκό, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό, ο οποίος μετέφερε ανάλογο μήνυμα της Αγκυρας. Η δήλωση Ερντογάν έρχεται τη στιγμή που το καθεστώς Ασαντ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κοντά στην τουρκική μεθόριο παραβλέποντας τις εναντίον του διεθνείς πιέσεις που αυξάνονται.

Μιλώντας σε σύνοδο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αγκυρα, ο Ερντογάν ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί το αίτημα του λαού για Δημοκρατία. «Ελπίζουμε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αυτό θα επιτευχθεί και θα ληφθούν μέτρα για την αλλαγή στη Συρία», τόνισε. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η είδηση πως τα συριακά τανκς εγκαταλείπουν την πόλη Χάμα, όπου σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 300 άνθρωποι, αποδεικνύει ότι οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία αποδίδουν.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το καθεστώς Ασαντ ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της Χάμα, της πόλης-σύμβολο της αντίστασης των αντικαθεστωτικών.

Οι δρόμοι της πόλης ήταν έρημοι και στρατιώτες διέλυαν τα οδοφράγματα. «Καταστρέψαμε τα κρησφύγετα των τρομοκρατών», δήλωσε σε Σύρους δημοσιογράφους αξιωματικός του στρατού. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Χάμα από δυνάμεις ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν στο Associated Press ότι ο στρατός άνοιξε πυρ σε περιοχές κατοικιών ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί στις στέγες των σπιτιών. Σύμφωνα με ακτιβιστή που δεν αποκαλύπτει το όνομά του φοβούμενος αντίποινα, ο συριακός στρατός κατέλαβε τη Χάμα πυροβολώντας οτιδήποτε κινείται.

Οι συριακές δυνάμεις προχώρησαν σε επιχείρηση σε τρία προάστια της Δαμασκού και στο χωριό Σαρμίν κοντά στην τουρκική μεθόριο, όπου μία γυναίκα σκοτώθηκε και ακόμη τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στο πλαίσιο έτερης επιχείρησης, άνδρες του συριακού στρατού σκότωσαν έναν ακτιβιστή και τραυμάτισαν 13 στην πόλη Ταφτανάζ, επίσης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία απηύθυνε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ, ο οποίος ανεμένετο χθες στην Τουρκία για διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, επεσήμανε τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ αλλά και της διεθνούς κοινότητας έναντι του καθεστώτος Ασαντ, τονίζοντας ωστόσο ότι η συριακή κυβέρνηση κωφεύει στις διεθνείς εκκλήσεις για να σταματήσει την αιματοχυσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή