Διογκώνεται καθημερινά το κύμα διαμαρτυρίας στη Χιλή

Διογκώνεται καθημερινά το κύμα διαμαρτυρίας στη Χιλή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας κατά του δεξιού προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς πάνω από 150.000 φοιτητές και καθηγητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο ζητώντας μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στο Σύνταγμα. Στο πλευρό των φοιτητών και των εκπαιδευτικών βρέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων επαγγελματικών κλάδων. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, τα οποία είχαν ως συνέπεια να τραυματιστούν 42 άνθρωποι και να συλληφθούν 273 (72 εκ των οποίων στο Σαντιάγο). Επειτα από δύο μήνες απεργιών και άλλων μορφών κινητοποιήσεων, ακόμη και απεργιών πείνας, το κίνημα διαμαρτυρίας απολαύει της στήριξης του 80% του πληθυσμού και προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και τον Πινιέρα, που μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών. Το κίνημα διαμαρτυρίας βύθισε τη δημοτικότητα του δισεκατομμυριούχου Πινιέρα, ο οποίος έγινε ο πρόεδρος με τη χαμηλότερη δημοτικότητα (26%) στη Χιλή από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1990.

Απέναντι στους διαδηλωτές, η κυβέρνηση στο Σαντιάγο ανέπτυξε αστυνομική δύναμη 1.300 ανδρών. Ανάλογες επιχειρήσεις έλαβαν χώρα και στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου διαδήλωσαν τουλάχιστον 30.000 φοιτητές και καθηγητές. Ενα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών αφορά το υψηλό κόστος των σπουδών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στη Χιλή είναι πρωτίστως οι οικογένειες που επιβαρύνονται με το κόστος σπουδών των παιδιών τους. Το γεγονός αφορά κυρίως νέους της μεσαίας τάξης που καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κρατικές υποτροφίες ή κανενός άλλου είδους βοήθεια, απευθύνονται στις τράπεζες για δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Κατά την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, οι περισσότεροι από αυτούς εισέρχονται στην επαγγελματική τους ζωή με χρέη, τα οποία τους βαρύνουν για πολλά χρόνια.

Οι διαδηλώσεις στη Χιλή είναι πλέον καθημερινές ενώ κάθε βράδυ οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και κουτάλες. Σε περίπτωση ωστόσο που εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων καταλαμβάνοντας πλατείες και πεζοδρόμια, η αστυνομία παρεμβαίνει και τους απομακρύνει χρησιμοποιώντας πυροσβεστικές αντλίες και δακρυγόνα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ισπανικής εφημερίδας El Pais, Μανουέλ Ντέλανο, το φοιτητικό κίνημα έχει πυροδοτήσει ένα κλίμα κινητοποιήσεων που όμοιό του δεν έχει ζήσει η Χιλή τις τελευταίες δεκαετίες. Προ ημερών, όταν στα δρομολόγια λεωφορείων σημειώθηκε καθυστέρηση μιας ώρας, οι πολίτες που τα περίμεναν έκλεισαν τις λεωφόρους προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή