Ελεγχος στην S&P, μετά την υποβάθμιση

Ελεγχος στην S&P, μετά την υποβάθμιση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό ασφυκτικών ελέγχων από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές βρέθηκε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος απειλείται και με ανάκληση άδειας, ύστερα από την απόφασή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, σε ΑΑ- από ΑΑΑ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διενεργεί ελέγχους σχετικά με τη μεθοδολογία που υιοθέτησε η Standard & Poor’s, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο διαρροής της απόφασης για υποβάθμιση πριν αυτή ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να είχαν προνομιακή πληροφόρηση.

Επίσης, εξετάζονται οι κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζει ο οίκος, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουν οι αναλυτές του κατά τις αξιολογήσεις. Από την πλευρά της, η Standard & Poor’s υπεραμύνεται της αξιοπιστίας και των αντικειμενικών μεθόδων που εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι ο προβληματισμός για το χρέος των ΗΠΑ είχε επισημανθεί τόσο δημοσίως όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με δημοσίευμα της International Herald Tribune, το οποίο αναφέρεται σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αποφασίζεται μία αξιολόγηση.

Το λάθος

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγορεί τον οίκο S&P για λάθος υπολογισμό του χρέους κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επεσήμανε στην S&P το λάθος, η οποία το έλαβε υπ’ όψιν, χωρίς όμως να το δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της, όπως προβλέπουν οι νέοι κανόνες της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SΕC).

Ωστόσο, η S&P απαντά ότι δεν πρόκειται για λάθος και ότι η απόκλιση αυτή δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση της υποβάθμισης.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ξεκινά έλεγχο για τυχόν διαρροές πριν από την επίσημη ανακοίνωση του οίκου, καθώς είναι αδικαιολόγητος ο όγκος συναλλαγών και οι μαζικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις παγκόσμιες αγορές, πριν γίνει δημοσίως γνωστή η υποβάθμιση.

Η SEC σκληραίνει τη στάση της, καθώς αν αποδειχθεί ότι όντως διέρρευσαν πληροφορίες δεν αποκλείει την περίπτωση να κάνει χρήση του νόμου περί ανάκλησης αδείας του οίκου αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις της για νέους και αυστηρούς κανόνες, με σκοπό οι αξιολογήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και να βελτιώσουν την ποιότητά τους, μετά την αστοχία τους στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.

Επίσης, επιτροπή της Γερουσίας για τον τραπεζικό κλάδο ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνες για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η υποβάθμιση της περασμένης Παρασκευής έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και S&Ρ, με τους νομικούς συμβούλους και των δύο πλευρών να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η S&P κατηγορεί την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι προωθεί κανόνες που βλάπουν τον ανταγωνισμό, καθώς δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι διεθνείς πρακτικές.

Η μη δημοσίευση

Επίσης αναφέρεται στο θέμα της μη δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του «σημαντικού λάθους» στον υπολογισμό, καθώς δεν υπάρχει ορισμός για το τι θεωρείται σημαντικό λάθος κ.λπ.

Πάντως και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τον οίκο για λάθος υπολογισμούς που κακώς οδήγησαν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να χάσει την άριστη πιστοληπτική αξιολόγησή της. Παρόμοια ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι αστοχίες των οίκων αξιολόγησης στο παρελθόν είναι ακόμα νωπές (κρίση ενυπόθηκων δανείων – subprime, κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας LehmaBrothers ενώ είχε υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας, η αντίστοιχη περίπτωση της Εnroλίγο παλαιότερα κ. λπ.). Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι οίκοι αξιολόγησης διερευνώνται από τη αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το 2007 και το 2008 είχε διερευνηθεί η εμπλοκή της Statndard & Poor’s σε συναλλαγές με ενυπόθηκα δάνεια. Τότε η SEC εξέτασε και την εμπλοκή αρκετών τραπεζών μεταξύ των οποίων οι GoldmaSachs, JP Morgan, AIG και Bank of America, οι οποίες αποσπούσαν θετικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Εν τέλει, η GoldmaSachs το 2010 κατηγορήθηκε από τη SEC για απάτη σχετικά με τις παραπλανητικές πρακτικές των επιχειρήσεων και την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων «σκουπιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή