Η Μόσχα εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης

Η Μόσχα εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης εφαρμόζει η Μόσχα. Αυτό ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο τονίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Λιβύης που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τον ΟΗΕ, κυρίως η απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών με το καθεστώς Καντάφι. Το Κρεμλίνο διευκρινίζει ότι πρόκειται για μέτρα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της 17ης Μαρτίου 2011. O Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να μάχεται το καθεστώς Καντάφι, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας εναντίον του, μέχρι την ανατροπή του. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς Καντάφι ανακοίνωσε ότι όποιος Λίβυος έχει στην κατοχή του δορυφορικό τηλέφωνο το οποίο δεν έχει δηλωσει στις Αρχές, θα κατηγορείται ως κατάσκοπος του ΝΑΤΟ.

Με το διάταγμα του Μεντβέντεφ απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο των λιβυκών αεροσκαφών με προορισμό τη Λιβύη, πλην όσων μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή πραγματοποιούν αναγκαστική προσγείωση. Στο εξής, ο στόλος των ρωσικών αεροσκαφών εξουσιοδοτείται να επιθεωρεί αεροσκάφη που μεταφέρουν φορτία που προέρχονται ή προορίζονται για τη Λιβύη. Το διάταγμα προβλέπει επίσης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, κυρίως την απαγόρευση όλων των οικονομικών συναλλαγών με στελέχη του καθεστώτος Καντάφι και του περιβάλλοντος του ηγέτη της Λιβύης. Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται γιατί η εφαρμογή των κυρώσεων υπογράφεται πέντε μήνες μετά από την ψήφισή τους από τον ΟΗΕ. Νωρίτερα φέτος, ο Μεντβέντεφ είχε υπογράψει διάταγμα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ κυρώσεις του ψηφίσματος 1970, που ο ΟΗΕ ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε στηρίξει η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία απείχε κατά τη διάρκεια της ψήφισης του ψηφίσματος 1973, που έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, με στόχο την προστασία των αμάχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή