Παρέμβαση του γ.γ. ΟΗΕ θέλουν στο Κόσοβο

Παρέμβαση του γ.γ. ΟΗΕ θέλουν στο Κόσοβο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ ζητούν οι πρόεδροι τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να αποτρέψει κάθε μονομερή ενέργεια από την Πρίστινα και να θωρακίσει την ασφάλεια των Σέρβων. Παράλληλα, η EULEX, η ειρηνευτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κοσσυφοπέδιο, συγκροτεί ομάδα εργασίας η οποία πρόκειται να διερευνήσει όσα υποστηρίζει ο Ντικ Μάρτι, ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, περί παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην επιστολή τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, οι πρόεδροι των τεσσάρων δήμων ισχυρίζονται ότι έχουν πληροφορίες ότι η ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η ΚFΟR, η EULEX και η αστυνομία του Κοσόβου θα προβούν σε δράσεις που θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια, τη σταθερότητα αλλά και τη ζωή των πολιτών του βορείου Κοσόβου και ενδεχομένως και των ίδιων των μελών της KFOR και της EULEX, και γι’ αυτό ζητούν την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν. Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΚFΟR, Ερχαρντ Μπούλερ, φέρεται αντιεπαγγελματικά και υπό τις εντολές του Αμερικανού πρέσβη στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ.

Ως προς την ομάδα εργασίας που προτίθεται να συγκροτήσει η EULEX, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς, επιβεβαίωσε ότι η υπό σύσταση ομάδα βρίσκεται σε επαφή με τον Ντικ Μάρτι.

Η Γκουντέλιεβιτς πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς της ευρωπαϊκής αποστολής έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους τους στο Βελιγράδι και τα Τίρανα. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Ντικ Μάρτι αναφέρεται μεταξύ άλλων και το όνομα του Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, ως εμπλεκομένου στην υπόθεση της παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή