Διχογνωμία στο CDU και μεταστροφή μερίδας των επιχειρηματιών

Διχογνωμία στο CDU και μεταστροφή μερίδας των επιχειρηματιών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, δειλά δειλά όμως ακούγονται οι πρώτες φωνές υπέρ της προοπτικής από τα χείλη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Η σχετική συζήτηση δυναμιτίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, καθώς μέλη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ υποστηρίζουν ανοιχτά υπέρ τη λύση του ευρωομόλογου, την οποία όμως αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας οι εταίροι της καγκελαρίου, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Οι τελευταίοι απειλούν μάλιστα ότι, αν η καγκελάριος συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου, θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Σειρά χθεσινών δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου περιγράφουν τη διχογνωμία που επικρατεί στο CDU και καταγράφουν τη μεταστροφή μερίδας της επιχειρηματικής ελίτ υπέρ του ευρωομολόγου. «Δεν έχει νόημα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με όρους άσπρο – μαύρο. Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχει ανάγκη για ευρωομόλογα, αλλά δεν μπορώ να αναγνωρίσω ότι είναι εργαλεία του διαβόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Handelsblatt ο βουλευτής Γιόχαν Βέντερφουλ. Στην ίδια γραμμή και ο Αρμίν Λασέφ, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω βήματα ομοσπονδιοποίησης στην Ευρώπη, ειδικά στους τομείς της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. «Απαιτείται μια συνολική προσέγγιση, στην οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και ευρωομόλογα», πρόσθεσε. Πιο προωθημένος ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μπουρκχαρντ Μπαλτς, τόνισε ότι δεν αντέχει πλέον το στείρο «όχι» της κυβέρνησης. «Πρέπει να αντιπαρατεθούμε στο εσωτερικό της Γερμανίας με το ερώτημα υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να ζήσουμε με τα ευρωομόλογα», είπε.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομίας και ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Φίλπ Ρέσλερ, απέκλεισε διαρρήδην το ευρωομόλογο ως διέξοδο από την κρίση χρέους. «Δεν είναι μόνο άποψη του FDP, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης ότι δεν χρειαζόμαστε ευρωομόλογο», είπε σε συνέντευξή του στη Welt.  Γερμανοί σχολιαστές πάντως πιστεύουν ότι η θέση της καγκελαρίας δεν είναι πλέον τόσο αρνητική όσο την παρουσιάζει ο Ρέσλερ. Αφορμή αποτέλεσαν οι ρωγμές στο μέτωπο των αρνητών του ευρωομολόγου Την ερχόμενη Τρίτη θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, αφού οι βουλευτές του διεκδικούν συμμετοχή στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ, ειδικά στο ζήτημα της σταθεροποίησης του ενιαίου νομίμστος. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει μέρος και η καγκελάριος στη συνάντηση αυτή. Στο CDU διατυπώνονται, εξάλλου, προτάσεις να αποτελέσει η Ευρώπη το κεντρικό θέμα του κομματικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή