Πύραυλος Σκουντ εναντίον των Λίβυων ανταρτών

Πύραυλος Σκουντ εναντίον των Λίβυων ανταρτών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΓΓΑΖΗ. Καμία συμμετοχή δεν έχουν οι αντάρτες της Λιβύης σε διαπραγματεύσεις, είτε με την κυβέρνηση του Καντάφι είτε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, διεμήνυσε χθες ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, διαψεύδοντας τις σχετικές αναφορές. Η δήλωσή του έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου ότι οι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πύραυλο Σκουντ εναντίον των ανταρτών, των οποίων η συνεχής προώθηση έχει αφήσει τον Λίβυο ηγέτη απομονωμένο στην πρωτεύουσά του.

Η χρήση πυραύλων Σκουντ από τον Καντάφι μπορεί να βλάψει άμαχο πληθυσμό, αλλά η πιθανότητα να αλλάξει τη στρατιωτική πορεία του πολέμου είναι μικρή «σαν να πετάς πιάτα σε τοίχο», επισήμανε λίγο αργότερα το ΝΑΤΟ. Την άποψη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν αποδυναμωθεί και ότι «οι μέρες του είναι μετρημένες» διατύπωσε και ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Λίον Πανέτα.

Τα τελευταία 24ωρα, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις κοντά στην Τρίπολη, σφραγίζοντας τις οδούς ανεφοδιασμού της. Αντεπίθεση εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι σε μία από αυτές τις δύο πόλεις, τη Ζαουίγια, στα δυτικά. Ο πύραυλος Σκουντ εκτοξεύτηκε την Κυριακή το πρωί από περιοχή γειτονική της Σύρτης και προσγειώθηκε στα ανατολικά μεταξύ των ελεγχόμενων από τους αντάρτες πόλεων Μπρέγκα και Αζνταμπίγια. Ο πύραυλος κατέληξε στην έρημο χωρίς να τραυματίσει κανέναν, δήλωσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Η εκτόξευση του πυραύλου, πάντως, καταδεικνύει την απόγνωση στην οποία έχει βυθιστεί ο Μουαμάρ Καντάφι, όπως σχολίασε ο Σασάνκ Γιόσι από το βρετανικό βασιλικό ινστιτούτο αναλύσεων RUSI. Η επίθεση με τον πύραυλο αποτελεί ένδειξη της εντεινόμενης ανησυχίας στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων και δεν σηματοδοτεί την κλιμάκωση της βίας, σημείωσε από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, διά του εκπροσώπου Ρολάν Λαβουά.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, το ραδιόφωνο της Τυνησίας μετέδωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες επί τυνησιακού εδάφους, με τη συμμετοχή δύο μελών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δύο απεσταλμένων του Καντάφι, όπως και απεσταλμένων του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Το ΕΜΣ, όμως, διέψευσε τη συμμετοχή του. «Βαθιά ενόχληση» για την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης εξέφρασε Ρώσος διπλωμάτης, αμφισβητώντας την ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύσει τους αμάχους, δεδομένων των επιθέσεών της σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή