Ακραίες θέσεις για οικονομία και κοινωνία

Ακραίες θέσεις για οικονομία και κοινωνία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι κατέφθασαν με λεωφορεία, καταβρόχθισαν δωρεάν χάμπουργκερ και παγωτά και σε κάποιες περιπτώσεις, ψήφισαν τον εκλεκτό τους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ανεπίσημες εκλογές της Αϊόβα χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφού οι υποψήφιοι κατέβαλλαν το αντίτιμο. Μεγάλη κερδισμένη η υπερσυντηρητική Μισέλ Μπάκμαν, χρυσό παιδί του «Πάρτι τσαγιού», που συγκεντρώνοντας το 30% των ψήφων, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη θριαμβευτική πορεία από την τοπική πολιτική σκηνή στην πρωτοκαθεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η ίδια αποδίδει την επιτυχία της στο ότι ο κόσμος βλέπει στο πρόσωπό της «έναν αυθεντικό άνθρωπο», ενώ δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό της με το «βαρύ πυροβολικό» των Ρεπουμπλικανών, τον αποβιώσαντα πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η νίκη της είναι σημαντική για την εξέλιξη της εκστρατείας της, αφού θα της εξασφαλίσει οικονομική ενίσχυση. Παραμένει, ωστόσο, αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2012.

Από την είσοδό της στο Κογκρέσο, το 2006, έως σήμερα, η εξέλιξή της εντυπωσιάζει. Αλλωστε, με τη Σάρα Πέιλιν είναι από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πιστή στις αρχές του «Πάρτι τσαγιού», υιοθέτησε σκληροπυρηνικές θέσεις στην αμερικανική κρίση χρέους. Ωστόσο, τη νίκη στην Αϊόβα της την «χάρισαν» οι ακραίες θέσεις της στα κοινωνικά θέματα. Πριν από την εκλογή της στο Κογκρέσο προσευχόταν έξω από κλινικές όπου γίνονταν εκτρώσεις, ενώ ακόμα και σήμερα κατακεραυνώνει σε κάθε ευκαιρία την ομοφυλοφιλία.

Με τον σύζυγό της διατηρεί κλινική στη Μινεσότα όπου -σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC- οι «ειδικοί» προτρέπουν τους ομοφυλοφίλους να απελευθερωθούν από τις συνήθειές τους, μέσω της προσευχής. Σε ομιλία που εκφώνησε το 2004 είχε αναφερθεί στην ομοφυλοφιλία λέγοντας: «Είναι μία θλιβερή ζωή. Μόνον ο Σατανάς θα μπορούσε να μας οδηγήσει να μιλάμε για gay (χαρούμενους). Η κατάστασή τους στερείται του στοιχείου της χαράς». Μπορεί, βέβαια, οι απόψεις της να βρήκαν πρόθυμα ώτα στην Αϊόβα, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίζουν καλά ότι θα αποξενώσουν τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα στις προεδρικές εκλογές.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Μπάκμαν είναι η διεκδίκηση του χρίσματος από τον κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, που μπορεί να συμμερίζεται τις απόψεις της και να αντιτίθεται στους γάμους ομοφυλοφίλων στο Τέξας, αλλά δεν διαφωνεί να γίνονται στη Νέα Υόρκη, καθώς πιστεύει ότι κάθε πολιτεία οφείλει να αποφασίζει μόνη για το τι πρόκειται να κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή