Ο Κάμερον υπεραμύνθηκε των δικαστικών αποφάσεων

Ο Κάμερον υπεραμύνθηκε των δικαστικών αποφάσεων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη συνοικία Τότεναμ επισκέφθηκαν χθες ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, και η σύζυγός του Καμίλα, διακόπτοντας τις θερινές τους διακοπές στη Σκωτία. Στόχος της επίσκεψής του στην υποβαθμισμένη γειτονιά η συνομιλία με τους κατοίκους και καταστηματάρχες, αλλά και με τα μικρά παιδιά, που επλήγησαν από τις ταραχές της περασμένης εβδομάδας.

Δεκάδες καταστήματα και διαμερίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον 200 άτομα παραμένουν άστεγα. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε των δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες καταδικάστηκαν 1.277 από τους συλληφθέντες για τις ταραχές, εμπρησμούς και λαφυραγώγηση καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες η δεκαοκτάχρονη Τσέλσι Αϊβες, μια από τους «πρεσβευτές της νεολαίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012», η οποία κατηγορείται για επίθεση κατά περιπολικού. Η Αϊβες συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας της στην αστυνομία. Η μητέρα, η οποία εμφανίστηκε δακρυσμένη χθες στο δικαστήριο, είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι έπραξε το καθήκον της, ό,τι θα έκανε όποιος γονιός αγαπά το παιδί του.

Επίσης, δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε τετραετή φυλάκιση επειδή, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στα επεισόδια. Αναλόγως απαγορεύτηκε σε ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι να χρησιμοποιεί τέτοιες ιστοσελίδες και του επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες επί τρεις μήνες.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί για τις ταραχές της προηγούμενης εβδομάδας περισσότερα από 2.770 άτομα, εκ των οποίων τα 1.277 προσήχθησαν στο δικαστήριο. Το 64% παραμένει υπό κράτηση. Πάντως ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα τρομοκρατίας, λόρδος Κάρλαϊλ, προειδοποίησε υπουργούς της κυβέρνησης για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να επιβληθούν βαρύτερες ποινές στους συλληφθέντες. Επίσης, τόνισε ότι ο αριθμός των εφέσεων που θα ασκηθούν εξαιτίας της βαρύτητας των ποινών στους νεαρούς ταραξίες θα είναι εξοντωτικός, πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να διαχειριστούν τα δικαστήρια.

Και ο Σάιμον Χιουζ, αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξέφρασε την ελπίδα να δείξουν επιείκεια τα δικαστήρια, ιδιαίτερα για όσους συλλαμβάνονται για πρώτη φορά και επισήμανε τη σημασία που έχει να μην ασκούν κριτική ούτε να καθοδηγούν τους δικαστές οι πολιτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή