Προεκλογικό ψάρεμα στη Ρωσία

Προεκλογικό ψάρεμα στη Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Φωτογραφίες των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ από την εκδρομή τους στον Βόλγα, ανάρτησε το Κρεμλίνο στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, δίνοντας τροφή στα διεθνή ΜΜΕ για νέες προβλέψεις σχετικά με τη σχέση του διδύμου της ρωσικής εξουσίας. Εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων περί ενότητας και αντιπαλότητας των δύο πολιτικών, το ερώτημα παραμένει: Ποιος από τους δύο θα προβληθεί ως ο επίσημος υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2012;

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι ο νυν πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κρατούσε ανέκαθεν τα ηνία, με τον πρωθυπουργό να παραμένει υπό τον έλεγχό του, οι εικόνες της εκδρομής σχολιάστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ ως επίδειξη της ενότητας των δύο πολιτικών πιθανόν στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας απόκρυψης των εντάσεων μεταξύ τους. Ο κ. Μεντβέντεφ, πάντως, όπως έδειξαν οι φωτογραφίες, ψάρεψε ένα ψάρι μισό μέτρο, ενώ ο κ. Πούτιν κατάφερε να αιχμαλωτίσει ένα πολύ μικρότερο. Πλάι πλάι, πάνω στο πλοιάριο, ντυμένοι και οι δύο στα μπεζ, με τα ίδια καλάμια και γυαλιά ηλίου, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας μοιάζουν να μετέχουν πράγματι σε κάποιο παιχνίδι εντυπώσεων, τον στόχο του οποίου μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε κατόπιν εικόνες των δύο ανδρών με τη χακί στολή του δύτη να βουτούν στα νερά του Βόλγα στο Αστραχάν. Οι κ. Μεντβέντεφ και Πούτιν «με οικειότητα συνομιλούσαν» με άλλους δύτες, ενώ τραβούσαν φωτογραφίες με ειδικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αμφότεροι οι πολιτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο ένας τους -αλλά όχι και οι δύο- θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2012. Οι δηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις τους έχουν τεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΜΜΕ να ερμηνεύσουν τη μεταξύ τους σχέση ή να παρουσιάσουν πλαστή εικόνα στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής. Ανώτατοι αξιωματούχοι, πάντως, φέρονται να δήλωσαν στο Reuters ότι ο κ. Πούτιν «βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος, επειδή έχει αμφιβολίες για τον προστατευόμενό του, Μεντβέντεφ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή