Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν πήγε στην Τυνησία

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν πήγε στην Τυνησία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Συνομιλίες με τους Λίβυους αντάρτες και απεσταλμένους του Μοαμάρ Καντάφι είχε στην Τυνησία ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με στόχο την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αντίπαλος του προέδρου Σαρκοζί και πιθανός διεκδικητής της προεδρίας το 2012, συνομίλησε με εκπροσώπους αμφοτέρων των πλευρών. «Ημουν πράγματι εκεί, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα διότι θα θέσω σε κίνδυνο τις προοπτικές επιτυχίας αυτών των συνομιλιών», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ντε Βιλπέν, πρώην μέλος του κεντροδεξιού κόμματος του Σαρκοζί, UMP.

H είδηση συνέπεσε με την περαιτέρω προώθηση των δυνάμεων των ανταρτών, οι οποίοι κατέλαβαν τα διυλιστήρια της Ζαουίγια και απέκλεισαν τη βασική οδική αρτηρία βόρεια της Τρίπολης, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το οχυρό του Καντάφι. Μικρές ομάδες μαχητών διείσδυσαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Τυνησία. «Η μάχη διήρκεσε δύο μέρες, αλλά η κυρίως μάχη ήταν χθες τη νύχτα. Πήραμε τον έλεγχο χθες τη νύχτα», βεβαίωσε ο Σαλέχ Ομράν, 31 ετών, μαχητής από τη Ζαουίγια. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν εννέα νεκροί και τουλάχιστον 45 τραυματίες κυρίως από την πλευρά των ανταρτών.

Οι αντάρτες ελέγχουν επίσης την πόλη Γκαριάν, 80 χλμ. νότια της Τρίπολης. Το απόγευμα, πέντε ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης, πιθανόν κοντά στις εγκαταστάσεις του Μοαμάρ Καντάφι. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για το τι τις προκάλεσε ή για τυχόν απώλειες. Τους φόβους του για μια επικείμενη «πραγματική σφαγή» στην πρωτεύουσα «εξαιτίας της συμπεριφοράς του Καντάφι», εξέφρασε ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή