Σχεδόν άδεια η ιταλική Ανω Βουλή στην ψήφιση του πακέτου λιτότητας

Σχεδόν άδεια η ιταλική Ανω Βουλή στην ψήφιση του πακέτου λιτότητας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ελάχιστοι Ιταλοί πολιτικοί διέκοψαν τις διακοπές τους για να ψηφίσουν ένα πακέτο λιτότητας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι απαραίτητο, κατά την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί μια κρίση χρέους, εξοργίζοντας την κοινή γνώμη και τον Τύπο στην Ιταλία.

Οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες από μια σχεδόν άδεια Ανω Βουλή, όπου εμφανίστηκαν μόλις 11 από τους 315 γερουσιαστές, το βράδυ της Τετάρτης, για την τυπική έγκριση του πακέτου των 45,5 δισ. ευρώ και παρ’ ότι η παρουσία τους δεν ήταν απαραίτητη, εντούτοις τα άδεια έδρανα ήταν φυσικό να προκαλέσουν δυσμενέστατα σχόλια. «Ενώ κατανέμουν αίμα και δάκρυα στους Ιταλούς, δεν έχουν το κουράγιο να δείξουν τα πρόσωπά τους», έγραψε η εφημερίδα Il Messaggero, επικαλούμενη τα λεγόμενα ενός μπλόγκερ. Επικριτική ήταν και η συντηρητική Il Giornale, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι: «Είναι σαφές ότι αυτή δεν είναι μια ωραία εικόνα της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας».

Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μείγμα αύξησης της φορολογίας και περικοπής δαπανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην έκκληση για δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό μεταφράζεται σ’ ένα πρώτο πακέτο λιτότητας ύψους 48 δισ. ευρώ, το οποίο προϋποθέτει υψηλότερη φορολογία, αύξηση ασφαλιστικών κρατήσεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Οταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες περικοπές, σχολιαστές και μπλόγκερ κάλεσαν τους πολιτικούς να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο και να καταργήσουν έκτακτες απολαβές και προνόμια. Μόνο το 0,016% αυτών των περικοπών αφορούν στην τάξη των πολιτικών. Ο Τζιάκομο Σαντίνι, ένας από τους 11 γερουσιαστές που έκαναν τον κόπο να παραστούν στην ψηφοφορία, δήλωσε στη La Repubblica ότι «τέτοιες σκηνές τον κάνουν μερικές φορές να μετανιώνει που ασχολήθηκε με την πολιτική».

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, στο 120% του ΑΕΠ, αλλά είχε αποφύγει μέχρι πρότινος την κρίση, χάρις σ’ ένα σχετικά μέτριο έλλειμμα προϋπολογισμού κι ένα γενικώς συντηρητικό οικονομικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή