Τα σκυλιά ανιχνεύουν τον καρκίνο πνευμόνων

Τα σκυλιά ανιχνεύουν τον καρκίνο πνευμόνων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκυλιά ανιχνεύουν τον καρκίνο των πνευμόνων, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές. Η διαπίστωση ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αρτιότερων διαγνωστικών εργαλείων της νόσου. Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, αναφέρει ότι τα σκυλιά ανίχνευσαν την ύπαρξη καρκινικού όγκου στους πνεύμονες στο 71% των ασθενών. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει ποιο είναι το χημικό που «μύρισαν» τα σκυλιά. Η αναγνώρισή του είναι πολύ σημαντική διότι θα επιτρέψει τη δημιουργία μη παρεμβατικών μέσων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ηδη, από το 1989 κάποιοι ειδικοί διατύπωσαν την άποψη ότι ο «πιστότερος φίλος του ανθρώπου» «οσφρίζεται» τον καρκίνο. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώθηκε με μελέτες που έδειξαν ότι σκυλιά κατάφεραν να «διαγνώσουν» καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστεως, των εντέρων και του μαστού.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζώα μυρίζουν κάποια από τα «πτητικά» χημικά που παράγει ο καρκινικός όγκος. Οι Γερμανοί ερευνητές εκπαίδευσαν τέσσερα σκυλιά (δύο γερμανικά ποιμενικά, ένα αυστραλιανό ποιμενικό και ένα λαμπραντόρ) ώστε να εντοπίζουν την ύπαρξη καρκίνου στους πνεύμονες. Στην πρώτη φάση του πειράματος συμμετείχαν 110 υγιείς εθελοντές, 60 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα και 50 που υπέφεραν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Ο αέρας της εκπνοής τους συγκεντρώθηκε σε ειδικούς σωλήνες. Οταν τους μύρισαν οι σκύλοι, διέκριναν με επιτυχία 71% αυτούς που έπασχαν από καρκίνο. Σύμφωνα με τον δρα Θόρστεν Βάλες του νοσοκομείου Σιλαχέε, ο οποίος υπογράφει την έρευνα, τα σκυλιά ανιχνεύουν χημικά στην αναπνοή των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή