Την παραίτηση Ασαντ απαίτησε ο Ομπάμα

Την παραίτηση Ασαντ απαίτησε ο Ομπάμα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπασάρ Ασαντ προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν τερματιστεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απαίτησε χθες για πρώτη φορά την παραίτηση του Σύρου ομολόγου του. «Για το καλό του συριακού λαού, ο πρόεδρος Ασαντ πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Ο Λευκός Οίκος επέβαλε «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων της Συρίας επί αμερικανικού εδάφους και απαγόρευσε σε Αμερικανούς υπηκόους και επιχειρήσεις να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές με το καθεστώς Ασαντ. Την παραίτηση του προέδρου Ασαντ απαίτησαν, ακόμα, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Καναδάς. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Τον ισχυρισμό του Ασαντ περί τερματισμού των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, το οποίο ανακοίνωσε ότι χθες το πρωί επικρατούσε ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα πλην της Λατάκειας, όπου υπήρχαν αναφορές για σποραδικά πυρά στις σουνιτικές συνοικίες της πόλης. Αντιθέτως, κάτοικοι της Χομς υποστήριζαν στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη δεν έχουν διακοπεί και πως πάνω από 20 πολίτες έχουν σκοτωθεί από προχθές το μεσημέρι. Η ομάδα «Συριακή Επανάσταση 2011» προκήρυξε χθες μέσω Διαδικτύου νέες μαζικές διαδηλώσεις για σήμερα.

Νωρίτερα, ο Ασαντ είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν και πως είναι αποφασισμένος να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. «Ο κ. Ασαντ απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού που προτίθεται να προωθήσει τους επόμενους μήνες και δεσμεύτηκε ότι θα επιτρέψει την είσοδο στη Συρία ανθρωπιστικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Φαράν Χακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή