Αποχρωσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωτικές κάρτες από πολιτικό κόμμα

Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα ή PRI, που κυβέρνησε το Μεξικό για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα -71 χρόνια, πριν ηττηθεί το 2000- προσφέρει εκπτωτικές κάρτες για σινεμά, γυμναστήρια, αγορές κοσμημάτων, καθαριστήρια, ξενοδοχεία, ακόμη και δίδακτρα πανεπιστημίου, προκειμένου να ενισχύσει τις τάξεις του, στην κεντρική πολιτεία Κερετάρο. Οι επιτελείς του διατείνονται ότι έχει αναγεννηθεί ως κόμμα και ουδεμία σχέση έχει με το διεφθαρμένο παρελθόν του, αλλά οι επικριτές του επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα κι απλώς έχει εκσυγχρονίσει παλιές μεθόδους του. Στο παρελθόν, καλάθια με όλα τα καλούδια, τα λεγόμενα «despensas», αποτελούσαν το μεγάλο δέλεαρ για τους φτωχούς, οι οποίοι προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους, δέχονταν να παραστούν στις συγκεντρώσεις του κόμματος κι έτσι να του προσδώσουν τη λαϊκή ισχύ που του έλειπε. Σήμερα είναι το πρόγραμμα «Family Savings» με τις εκπτωτικές κάρτες και στόχο τη μεσαία τάξη και την κυμαινόμενη ψήφο της.

Κιθάρες Ρίτσαρντ Γκιρ

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι περισσότερο γνωστός για το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά είναι και μουσικός, ο οποίος μάλιστα έχει συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή από κιθάρες την οποία αποφάσισε να θέσει σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο, από τον οίκο Κρίστις. Η αξιόλογη συλλογή του Αμερικανού ηθοποιού είναι, όπως λέει ο ίδιος, το αποτέλεσμα της μεγάλης του αγάπης για τη μουσική, που άρχισε με μια κορνέτα και συνεχίστηκε με την εκμάθηση κιθάρας και πιάνου. Στα εκλεκτά κομμάτια της συλλογής, η οποία υπολογίζεται ότι θα πωληθεί μέχρι και ένα εκατομμύριο δολάρια, περιλαμβάνεται μια ηλεκτρική κιθάρα του 1958 του κιθαρίστα Αλμπερτ Κινγκ, αλλά και μια C. F. Martin D-28 του 1931. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Γιόγκα στη φυλακή

Τα μαθήματα γιόγκα που προσφέρει μια εθελόντρια δασκάλα στις κρατούμενες της μοναδικής φυλακής για γυναίκες στο Καράτσι προσφέρουν, κατά κοινή ομολογία, το καλύτερο μέσο διαφυγής τους από τις αντίξοες συνθήκες της φυλακής τους και παράλληλα τους προσφέρουν ελπίδα και προοπτική για το παρόν και το μέλλον. Η Aisha Chapra αποφάσισε να προσφέρει τα δωρεάν μαθήματα γιόγκα, αντλώντας έμπνευση από την κεντρική φυλακή Μποπάλ στην Ινδία, όπου κρατούνται οι χειρότεροι κατάδικοι. Αφότου άρχισαν τα μαθήματα, υποχώρησαν τα επεισόδια βίας τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση, και οι φυλακισμένοι έχουν καλύτερο έλεγχο του θυμού τους. Η ινδική κυβέρνηση δίνει κίνητρο στους κρατουμένους για να κάνουν γιόγκα: για κάθε τρεις μήνες, που παραμένουν στο πρόγραμμα, μειώνεται η ποινή τους κατά 15 μέρες. Προς το παρόν, το Πακιστάν δεν προσφέρει κάτι ανάλογο, αλλά πιθανότατα είναι ζήτημα χρόνου.

Ανεργος λόγω μαγιό

Ενας Αμερικανός 61 ετών ισχυρίζεται ότι έχασε τη δουλειά του, ως ναυαγοσώστης, ύστερα από 40 χρόνια, επειδή αρνήθηκε να φορέσει μικροσκοπικό μαγιό, στις ετήσιες εξετάσεις κολύμβησης. Ο Ρόι Λέστερ είπε στη New York Daily News ότι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του, το 2007, επειδή επέμενε να κολυμπήσει με μαγιό-σορτσάκι και όχι με αθλητικό μαγιό, όπως απαιτείτο. Γι’ αυτό και άσκησε αγωγή εναντίον της υπηρεσίας του στη Νέα Υόρκη το 2009, που όμως απορρίφθηκε. Το εφετείο ωστόσο αποφάσισε να επανεξετάσει την αγωγή του κ. Λέστερ, ο οποίος μπορεί να ελπίζει σε αποζημίωση. Ο Λέστερ είναι τριαθλητής, αλλά ισχυρίζεται ότι κανείς στην ηλικία του δεν φοράει μικροσκοπικό μαγιό και ότι η απαίτηση να φορέσει δεν ήταν παρά ένας εύσχημος τρόπος για να τον διώξουν από τη δουλειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή