Εμπρησμοί αυτοκινήτων στο Βερολίνο

Εμπρησμοί αυτοκινήτων στο Βερολίνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις, στον απόηχο των ταραχών στο Λονδίνο, εκλαμβάνονται τα αυξημένα κρούσματα μαζικών εμπρησμών αυτοκινήτων στη γερμανική πρωτεύουσα. Μολονότι, πάντως, η χθεσινή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας νεαροί πυρπολούν πολυτελή αυτοκίνητα, η Αστυνομία του Βερολίνου επιμένει ότι πρόκειται για πράξεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν πως μιμούνται όλα όσα συντάραξαν το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Περισσότερα από δώδεκα αυτοκίνητα κάηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ την Πέμπτη είχαν πυρποληθεί εννέα και την Τετάρτη δεκαπέντε.

«Πολλοί εμπρησμοί το 2009 και το 2010 είχαν στόχο ακριβά οχήματα και κατά τη γνώμη μας υπήρχε τότε ξεκάθαρος πολιτικός στόχος», σχολίασε η αρχηγός της Αστυνομίας του Βερολίνου, Μαργκαρέτε Κόπερς σε συνέντευξή της στην Berliner Zeitung. «Αυτή τη φορά δεν είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος είναι πολιτικός, αν και κάποιες μεμονωμένες ενέργειες ενδεχομένως να σχετίζονται με κινήματα της άκρας Αριστεράς», συνέχισε η ίδια. «Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για πράξεις μίμησης των ταραχών στο Λονδίνο», υπογράμμισε η κ. Κόπερς. Σύμφωνα με τη γερμανική Αστυνομία, οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών θα ανταμειφθεί με το ποσό των 5.000 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Γόβερεϊτ, έκανε λόγο για «εγκληματικό φαινόμενο» και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν στη σύλληψη όσων εμπλέκονται στους εμπρησμούς. «Δεν πρόκειται για πολιτικές πράξεις», τόνισε ο κ. Γόβερεϊτ, «αλλά για στυγνή εγκληματικότητα». Τους εμπρησμούς καταδίκασε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Το 2010, ο αριθμός αυτοκινήτων που πυρπολήθηκαν στο Βερολίνο μειώθηκε στα πενήντα τέσσερα έναντι διακόσια ένδεκα το 2009. Από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα, ωστόσο, έχουν καεί εκατόν πενήντα εννέα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα εβδομήντα πέντε αυτόν τον μήνα. «Δεν γνωρίζουμε τους λόγους πίσω από τους εμπρησμούς», παραδέχθηκε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Γκίντο Μπους. «Θεωρούμε, όμως, ότι πρόκειται για έργο ενός ατόμου ή μιας μικρής ομάδας βανδάλων δίχως πολιτικά κίνητρα», υπογράμμισε.

Συνήθως, οι εμπρησμοί αυτοκινήτων είναι αυξημένοι την 1η Μαΐου στις λαϊκές συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας, οι οποίες συνήθως μετατρέπονται την ημέρα εκείνη σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ εξαγριωμένων νεαρών και αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή