Δύσκολος αγώνας δρόμου για τον Ομπάμα

Δύσκολος αγώνας δρόμου για τον Ομπάμα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The New York Times, Ρoϊτερς, ΑΠΕ, ΑFΡ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αφίχθη στο κολέγιο βουκολικής κοινότητας στην Αϊόβα με το αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων μαύρο θωρακισμένο λεωφορείο του, την περασμένη Τρίτη. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κλεισμένος σε μια σύνοδο με αγρότες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελπίζοντας ότι θα τους πουλήσει το μήνυμά του περί αναθέρμανσης της αγοράς εργασίας.

Είκοσι χιλιόμετρα παραπέρα, ένα πιο χρωματιστό, λιγότερο θωρακισμένο αυτοκίνητο μετέφερε στο Ντουμπιούκ τον κυβερνήτη του Τέξας, Ρικ Πέρι, τον νεότερο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία, άλλοτε υπέρμαχο της απόσχισης του Τέξας από τις ΗΠΑ. Αυτός, έσπευσε να αντιπαραθέσει το δικό του «στυλ» σε εκείνο του προέδρου, που «όλο μελετά τα πράγματα, ενώ το πρόβλημα είναι οι φόροι και η ασφυκτική κρατική παρέμβαση».

Ο Ομπάμα αντιμετώπισε, σε συνέντευξή του στο CNN, τις παρατηρήσεις του Πέρι σαν το λάθος του αρχάριου. Ομως, η εικόνα ενός βαλλόμενου προέδρου και ενός αστραφτερού νέου αντίπαλου να δίνουν αγώνα δρόμου στους αγρούς με τα καλαμπόκια της Αϊόβα αποτυπώνει το περίγραμμα των εκλογών του 2012. Και ίσως προδιαγράφει και τις επερχόμενες μάχες, καθώς ο Ομπάμα αγωνίζεται να κρατήσει την περιοχή που το 2008 τού άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη.

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο, πολύ πιο δύσκολο πολιτικό και οικονομικό τοπίο στις μεσοδυτικές πολιτείες, τον σκληρό πυρήνα της υποστήριξής του στις προκριματικές και προεδρικές εκλογές. Η ανεργία όμως έχει αυξηθεί σε όλη την περιοχή, ενώ η δημοτικότητά του στην Αϊόβα έπεσε κάτω από το 50%.

Τη δεύτερη από τις τρεις ημέρες της περιοδείας του στην Αϊόβα, στη Μινεσότα και στο Ιλινόις, ο Ομπάμα υπερασπίστηκε τις οικονομικές του επιδόσεις και ανταπέδωσε τα πυρά στους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. «Δεν με ενδιαφέρει εάν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός ή ανεξάρτητος, εάν δεν είσαι γραμμένος σε κάποιο κόμμα», είπε πριν από τη σύνοδο. «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου για να στείλω μήνυμα στο Κογκρέσο ότι ήλθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη την πολιτική και επιτέλους να κάνουμε κάτι», συνέχισε.

Η επίσκεψη του Πέρι σε αυτό το σημείο της βορειοδυτικής Αϊόβα -πεδίο πιο γόνιμο για τους Δημοκρατικούς- θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καλός ελιγμός του κυβερνήτη, που θέλει να κάνει μια θαρραλέα εκκίνηση στην εκστρατεία του. Ηταν όμως μία ακόμη ένδειξη για το πόσο έχουν αλλάξει οι πολιτικές τύχες του προέδρου.

Ο Ομπάμα δεν έχει να αντιμετωπίσει τον αγώνα για το χρίσμα, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς. Επί μήνες οι υποψήφιοι του κόμματος δεν έπαψαν καθημερινά να σφυροκοπούν τον πρόεδρο, και γι’ αυτό πήγε στην Αϊόβα, για να εξισορροπήσει την κατάσταση, τώρα που η δημοτικότητά του στις μεσοδυτικές πολιτείες σημειώνει κάμψη, ενώ η εμπιστοσύνη στους Ρεπουμπλικανούς ανέκαμψε, μετά τα κέρδη τους στις περσινές ενδιάμεσες εκλογές.

Εάν ο πρόεδρος συνεχίσει να αγωνίζεται σκληρά για να κρατήσει τις πολιτείες αυτές, η προσπάθεια για την επανεκλογή του ίσως περιπλακεί και η εκστρατεία του περιοριστεί γεωγραφικά, αντί να διεξαχθεί στο ευρύ φάσμα των πολιτειών που τον εκτόξευσαν προς τη νίκη το 2008.

Οι σύμβουλοι του Ομπάμα επιμένουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι σε χειρότερη κατάσταση, ότι η δημοτικότητά τους φθίνει στην περιοχή. Ο Λευκός Οίκος προγραμμάτισε την προεδρική περιοδεία με το λεωφορείο τη στιγμή ακριβώς που η εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών αποκτούσε δυναμικη και ο Πέρι εισερχόταν στον αγώνα για το χρίσμα.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η οικονομία συνεχίζει να παραπαίει, έριξε όμως την ευθύνη στην κακοτυχία και την πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος διακήρυξε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να αναδείξει τη γεωργία σε μοχλό ανάπτυξης, έκανε λόγο για βοσκοτόπια δίπλα σε φωτοβολταϊκά πάρκα και για παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο Ομπάμα μίλησε για «μεγάλους και τολμηρούς» σε αντιπαραβολή προς τους «αγκυλωμένους, που πιστεύουν στην οικονομία του νικητή, αφήνοντας τους υπόλοιπους έξω στο κρύο».

Πακέτο μέτρων κατά της ανεργίας

Ενα νέο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα παρουσιάσει ο Ομπάμα σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του αμέσως μετά την αμερικανική αργία της Ημέρας Εργασίας, που γιορτάζεται φέτος στις 5 Σεπτεμβρίου. Στόχος να διασκεδάσει τους φόβους των Αμερικανών πολιτών για το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ένα ευρύ πακέτο φοροαπαλλαγών και επιδομάτων για μακροχρόνια ανέργους, ένα σχέδιο που επικρίθηκε αμέσως από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Ομπάμα ρίχνει ουσιαστικά το γάντι στους αντιπάλους του, καλώντας τους να συμφωνήσουν ή να βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων τους. Το πρόγραμμα Ομπάμα για την απασχόληση παρουσιάστηκε σε γενικές γραμμές κατά την ολοκλήρωση μιας περιοδείας του προέδρου στις μεσοδυτικές πολιτείες, καθώς οι ψηφοφόροι στη Μινεσότα, την Αϊόβα και το Ιλινόις επέμεναν να ρωτούν πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ανεργία. Ο Ομπάμα επρόκειτο να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον μετά μια 10ήμερη επίσκεψη στο νησί Μάρθας Βινγιαρντ, ανοιχτά της ακτής της Μασαχουσέτης. Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν δουλειά στις ΗΠΑ και στον αριθμό αυτό δεν μετρούν εκατομμύρια ακόμη που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν μια θέση εργασίας ή έχουν θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ επιζητούν πλήρη απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή