Ολιγωρία της νορβηγικής αστυνομίας

Ολιγωρία της νορβηγικής αστυνομίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεμένος με αλυσίδα που διαρκώς κρατούσε ο αστυνομικός – συνοδός, με αλεξίσφαιρο γιλέκο και ελεύθερα τα χέρια, ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τη Νορβηγία με την εν ψυχρώ δολοφονία δεκάδων αθώων, ο Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ επέστρεψε στο νησί Ουτόγια, στον «παράδεισο που μετέτρεψε σε κόλαση». Στόχος ήταν η αναπαράσταση του φονικού. Επί οκτώ ώρες έδειχνε στους αστυνομικούς με ποιον τρόπο παραφύλαγε, στόχευε και πυροβολούσε τα θύματα του. Η αναπαράσταση μαγνητοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από τα νορβηγικά τηλεοπτικά κανάλια, φέρνοντας στο μυαλό των τηλεθεατών σκηνές της 22ας Ιουλίου.

Ο αυτόκλητος χριστιανός σταυροφόρος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαράστασης ψύχραιμος, συνεργάσιμος, με πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων του.

«Εδειξε να συγκινείται επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος, αλλά ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του», τόνισε ο ανακριτής Παάλ Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι, που επιβλέπει τη διαδικασία. H αναπαράσταση ήταν αναγκαία για να διευκρινιστούν κάποια στοιχεία σχετικά με την επίθεση. Ωστόσο, η διαδικασία δεν διευκόλυνε τη χώρα στο να κατανοήσει και να συμβιβαστεί με την πιο πολύνεκρη επίθεση επί νορβηγικού εδάφους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι ο ίδιος ο δράστης τηλεφώνησε επανειλημμένως στην αστυνομία «κατά τη διάρκεια του φονικού», χωρίς πάντως να γίνει γνωστό το περιεχόμενο ή ο στόχος των τηλεφωνημάτων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπρέιβικ τηλεφωνούσε για να παραδοθεί, αλλά η αστυνομία δεν απάντησε ποτέ στις κλήσεις.

Ηδη έχει συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τις ολιγωρίες και τα λάθη της αστυνομίας, έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας παρόμοιας επίθεσης, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η Νορβηγία, αλλά να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για όποιον θέλει να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή